Bratunac: Sećanje na egzodus sarajevskih Srba 1Foto: RTRS / Srna

Na bratunačkom groblju danas je služen parastos, položeno cveće i prislužene sveće za pokoj duša 185 poginulih srpskih boraca sa sarajevskog ratišta, čiji su posmrtni ostaci preneseni u bratunačko groblje.

Kako prenosi RTRS, Cveće na Spomen-obilježje danas su položile delegacije Zavičajnog udruženja „Srbi sarajevske regije“, koje je organizovalo ovo sećanje, zatim Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca, te udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica.

Predsednik Zavičajnog udruženja „Srbi sarajevske regije“ Vidomir Banduka, govoreći o srpskom egzodusu iz Sarajeva od decembra 1995. godine do polovine marta 1996. godine, istakao je da ni nakon 21 godine sećanja na te teške, tužne i ružne dane ne blede sećanja i učesnici imaju osećaj kao da se to juče događalo.

„Nismo želeli da budemo građani drugog reda, ostavili smo vekovna ognjišta i sve što su generacije naših predaka stvarale i krenuli za slobodom koja nema cenu“, rekao je Banduka nakon parastosa.

On je naglasio da su sarajevski Srbi žrtvovali sve, ali da su sačuvali ponos i uzdignuta čela krenuli u neizvesnost, znajući da nisu obrukali pretke i da se neće postideti pred potomcima, jer nisu poklekli u odbrani svojih ognjišta i svog naroda uprkos ogromnim žrtvama u 36 odbijenih neprijateljskih ofanziva.

Obeležavanje egzodusa, počelo je sinoć Akademijom sećanja i podsećanjem da su sarajevski Srbi u ratu, svoje domove odbranili u 36 muslimanskih ofanziva, ali su ih izgubili potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, kada je to područje pripalo Federaciji BiH.

Na područje Bratunca i Srebrenice izbeglo je oko 20.000 sarajevskih Srba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari