Brisel ubrzava rešavanje slučaja fantoma iz Savamale 1Foto: Miroslav Dragojević

Rušenje objekata u Savamali, koje je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pomenuo u svom godišnjem izveštaju, moglo bi da utiče na rešavanje tog slučaja, i to samo iz ugla napredovanja Srbije na putu ka Evropskoj uniji, smatraju sagovornici Danasa.

Kako ističu, „žalosno“ je to što Brisel mora da reaguje zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici, da taj slučaj predstavlja najbahatije kršenja prava građana i da je dokaz da u Srbiji ne postoji vladavina prava.

Predsednik Nove Stranke Zoran Živković smatra da će posle reagovanja iz Brisela premijer Aleksandar Vučić ovih dana „izmisliti“ krivca za Savamalu. Podsetimo, u Mekalisterevom izveštaju se navodi da je „EP upoznat sa spornim događajima koji su se dogodili u četvrti Savamala i traži da se tu nađe brzo rešenje“.

Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta „Union“ i bivši sudija Vrhovnog suda, ukazuje za Danas da bi reagovanje Mekalistera moglo da utiče na rešavanje slučaja Savamala „ukoliko vlast u Srbiji iskreno želi da stignemo u Evropu“. Interesantno je, dodaje naš sagovornika, da je Brisel prvo prećutao ceo slučaj, a da je posle kritike ovdašnje javnosti i medija, ipak progovorio.

– Nije dobro da postoji model sporazumevanja Brisela i srpskih vlasti u vezi sa Savamalom, jer se ovde radi o Ustavu Srbije – ukazuje Ivošević. Prema njegovom mišljenju, ne možemo biti sigurni da će vlast promeniti stav i rešiti slučaj Savamala, „ali možemo da se nadamo“.

Ksenija Radovanović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ pozdravlja odluku da se slučaj kriminalnog rušenja u Savamali nađe u izveštaju Mekalistera.

– Iako se predstavnici vlasti i dalje trude da relativizuju i gurnu dešavanja iz Savamale pod tepih, mi smo svesni da ovaj slučaj predstavlja najbahatije kršenje prava nas kao građana ove zemlje. Građani očekuju rešavanje i procesuiranje onih koji su odgovorni za organizovanje, sprovođenje i zataškavanje noćnog rušenja i to zbog toga što smatramo da imamo pravo da se osećamo bezbedno na ulicama naših gradova. To nema veze sa tim da li se ovaj slučaj pominje u izveštajima ovog ili onog organa, već ima veze sa nama samima, sa društvom u kakvom želimo da živimo i za koje se borimo – naglašava Radovanović.

Opozicione stranke kritikuju Vučićev režim, pa tako Zoran Živković, predsednik Nove stranke, očekuje da će narednih dana premijer „izmisliti nekog krivca“ za Savamalu, koji će biti kažnjen ili smenjen. Kako kaže, to ipak ne znači da se Vučićev režim promenio, „jer se teške stvari, poput rušenja u Hercegovačkoj, ali i teže, svakodnevno događaju u Srbiji“.

– Žalosno je to što Brisel mora da primora ovdašnju vlast da rešava stvari koje je nužno rešiti da bi u Srbiji bilo vladavine prava. Divljanje u centru Beograda, uz saznanje predsednika Vlade Srbije, komunalne i regularne policije koje nisu radile svoj posao, te gradskih službi, da se vrši samovlašće, vezuju ljudi i uzimaju im se mobilni telefoni, nedopustivo je u bilo kojoj državi na svetu, a kamoli u onoj koja želi da bude članica Evropske unije. Ovo je sramota Vučićeve vlasti – ukazuje Živković za naš list.

Balša Božović, narodni poslanik Demokratske stranke, ističe za Danas da u Srbiji „nema pravih investicija i radnih mesta zato što ne postoji vladavina prava“.

– Savamala je dokaz da institucije ne funkcionišu, da policija sakriva dokaze i štiti naručioce tog krivičnog dela, koji očigledno sede u vrhu vlasti – naglašava Božović i dodaje da ohrabruje to što se Brisel interesuje za poštovanje vladavine prava u Srbiji.

– To znači da naši partneri iz Evrope i dalje veruju da građani Srbije zaslužuju bolje nego što im režim nudi i to znači da i dalje vide Srbiju u porodici evropskih naroda bez obzira što vlast čini sve da građane što više udalji od evropskih vrednosti – ukazuje Božović.

Vjerica Radeta, funkcionerka Srpske radikalne stranke, kaže za Danas da predstavnike ove partije ne zanima šta kaže Brisel, ali da je tragično što se čeka šta će Brisel reći.

– Naš predsednik Vojislav Šešelj je držao konferenciju za medije kada se desilo rušenje u Savamali i tražio hitno razrešavanje tog slučaja. On je tada rekao da gradski menadžer Goran Vesić stoji iza rušenja – podseća Radeta. Kako dodaje, nadležni organi moraju da reše slučaj Savamala.

Muižnieks zabrinut za slobodu medija zbog presude NIN-u

„Zabrinut sam da bi na slobodu medija mogla negativno da utiče presuda Višeg suda u Beogradu da u slučaju klevete kazni politički nedeljnik NiN bude novčano kažnjen zbog nanošenja štete reputaciji ministra unutrašnjih poslova Srbije nakon što jer juna 2016. objavljen članak o rušenju objekata u Savamali“, istakao je juče na svom Fejsbuk profilu komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

Kako je naveo, srpsko sudstvo treba da obezbedi da njegova nadležnost, kada se radi o kleveti, bude u skladu sa praksom Evropskog suda. Muižnieks je napisao da kada se radi o kleveti onda se mora voditi računa o slobodi izražavanja koja je garantovana Članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da ne treba imati previše zaštitnički odnos prema pitanjima reputacije ili izricati pravne lekove ili kazne koji mogu imati negativni uticaj na slobodu izražavanja ili javnu debatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari