Pred današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN o unapređenju statusa Palestinaca u „državu nečlanicu“, SAD i Velika Britanija vrše pritisak na palestinsko rukovodstvo da ponudi garancije da novi status neće iskoristiti za tužbu protiv Izraela za ratne zločine u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu ili da se pozovu na teritorijalna prava u Međunarodnom sudu pravde, tvrde diplomatski krugovi.


U Njujorku se spekuliše, prenosi Gardijan, da London i Vašington pritiskaju Abasa da potpiše izvesni „poverljivi pismeni pristanak“ koji, naravno, ne bi bio predstavljen Generalnoj skupštini na uvid, a u kojem bi se palestinske vlasti obavezale da se neće obraćati MKS u Hagu. Diplomate navode da je bilo pritisaka na Palestince da izmene rezoluciju kako bi se izbegla situacija da retroaktivno tuže Izrael sudu u Hagu za navodne ratne zločine.

Izraelski zvaničnici naročito su zabrinuti za eventualnu istragu o napadu u Gazi pre četiri godine. Operacija „Liveno olovo“ iz 2008. bila je oštro kritikovana zbog velikog broja palestinskih žrtava. Kada je palestinski pregovarač Saeb Erekat saopštio Hilari Klinton da će se Palestinci obratiti sudu u Hagu, ova je, navodno, bila zaprepašćena. „Ne možete ići čak tamo“, rekla je tada Klintonova Erekatu, prema pisanju medija.

Britanija i SAD žele da se Abas saglasi da će ubrzo početi pregovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Palestinci, međutim, traže dokaz da je Izrael ozbiljan u nameri da pregovara.

Palestinsko rukovodstvo, s druge strane, upozorilo je Evropu i SAD da će, u slučaju da njihov zahtev u UN „ne prođe“, Hamas dodatno ojačati. I da bi to, nakon nedavnih sukoba u Gazi, išlo u prilog stavu da je nasilje, a ne diplomatija, način da se steknu ustupci Izraela.

Nabil Šat, palestinski zvaničnik koji je odigrao vodeću ulogu u oblikovanju rezolucije o kojoj se danas popodne glasa, kazao je da je napad u Gazi išao na ruku palestinskom zahtevu. „Klintonova je samo nekoliko dana pre izbijanja sukoba u Gazi rekla da će proći vremena pre nego što palestinsko pitanje ponovo privuče pažnju. Znači li to da pažnju jedino možemo steći upotrebom sile? Ukoliko prođemo na glasanju ljudi će konačno steći utisak da i nenasilje donosi rezultate“, rekao je Šat. On je na sastanku sa šefovima stranih diplomatija kazao da bi bilo nemoralno da zemlje ne glasaju za rezoluciju. Palestinske vlasti upozorile su države koje imaju ambasade u Ramali, uključujući i BIH i Kamerun, da će biti proterane ako ne glasaju.

Evropske diplomate priznaju da su sukobi u Gazi izmenili osnovu zahteva Palestinaca u UN. Stoga bi neuspeh Abasove inicijative mogao da rizikuje dalje podrivanje njegove ionako oslabljenje pozicije u korist Hamasa.

Palestinci su izabrali 29. novembar za predaju zahteva u UN, jer se na današnji dan obeležava godišnjica odluke donete 1947. u UN kojom je podeljeno područje Palestine na jevrejski i arapski deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari