Brnabić: Danas je tabloid koji radi za Đilasa i Šolaka 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić ponovila je tvrdnju da je Danas objavio laž kada je reč o odnosu minimalne zarade i potrošačke korpe za period 2010. godine.

Na pitanje novinarke Newsmax Adria Jasmine Dobrilović, na otvaranju nove kovid bolnice u Novom Sadu, šta nije tačno u onome što je objavio Danas, predsednica Vlade je kazala da je Ministarstvo finansija dalo „jasno obrazloženje i tačno navelo šta nije tačno, odnosno da ne možete da poredite babe i žabe i da je to promenjena metodologija“.

– Svaki student zna šta tu tačno nije tačno. I nije mala laž, laž je da je prosečna potrošačka korpa 2010. iznosila 32.000, a u stvari je bila 52.000, rekla je Brnabić. Na primedbu novinarke Nova S Jasmine Dobrilović da je reč o podacima objavljenim na sajtu Ministarstva trgovine, premijerka je rekla da je svima jasno da je to deo arhive“.

– Svima je jasno koji se time bave. A posebno sam mislila o profesionalnim medijima i to što se niko ne bi usudio da tako nešto napiše osim ako nije potpuna neznalica, ili maliciozan. Mogu da razumem da je taj što je napisao u Danasu je ili potpuna neznalica, ili maliciozan, ali sada treba da kažu da to što su oni objavili nije tačno“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da „su mogli u svakom trenutku od Republičkog zavoda za statistiku da izvuku te podatke i da se edukuju.

A bilo ko, ko misli da je 2010. godine sa onom platom kakva je bila te godine i sa minimalcem koji je bio, mislim 170 evra da je to bilo 200 dinara pokrivanja prosečne potrošačke korpe je ili zaboravan ili lud ili maliciozan. Zašto 2010. s onim prosečnim platama, sa nezaposlenošću preko 19 posto, da smo mi bili na to da to pokrije do 200 dinara prosečne potrošačke korpe, pa dajte molim vas, da li me ozbiljno za to pitate. Ali, u svakom slučaju, i da su uzeli od koga god i da je pogrešan podatak na sajtu Ministarstva trgovine posao novinara, a posebno onih koji se predstavljaju kao veliki, objektivni i profesionalni mediji je da pogleda to da proveri i da bombastično na prvoj strani objavi tačnu informaciju. A oni su bombastično objavili laž. I i dalje se ne izvinjavaju. Dobro, to je kredibilitet Danasa danas. I o tome sam pričala u poslednje vreme. Žao mi je što su napravili od onakvog Danasa kakav je bio, politički pamflet, tabloid koji radi za Dragana Đilasa i Šolaka, ali to njima na čast. Ja mislim da je to velika šteta za medije u Srbiji, novinarstvo u Srbiji i za našu zemlju. Nadam se da će se to promeniti i da će Danas ponovo biti dobar“, zaključila je Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari