Šiitski, sunitski i kurdski lideri Iraka potpisali su sporazum o pomirenju, izjavio je juče premijer Nuri al Maliki. Sporazum je drugi veliki korak u pravcu ponovne izgradnje iračkog političkog procesa, izjavio je Maliki nakon što su četiri kurdske i šiitske partije formirale novi savez.

Šiitski, sunitski i kurdski lideri Iraka potpisali su sporazum o pomirenju, izjavio je juče premijer Nuri al Maliki. Sporazum je drugi veliki korak u pravcu ponovne izgradnje iračkog političkog procesa, izjavio je Maliki nakon što su četiri kurdske i šiitske partije formirale novi savez. Maliki je izjavio da su savez formirale partije koje su i razmatrale sadašnji politički ćorsokak i koje su „doterale neka rešenja“.
Bela kuća je pozdravila dogovor kao „važan simbol“ jedinstva u Iraku, iako su američki političari u poslednjih nekoliko dana upućivale oštre kritike na račun Malikija. „Čestitamo iračkim liderima na važnom sporazumu koji je postignut u Bagdadu. Takođe, zadovoljni smo zbog njihove angažovanosti da rade zajedno za dobrobit svih Iračana“, kaže se u saopštenju koje je izdao predsednik Buš sa svog ranča u Teksasu.

Francuska spremna da se izvini Iraku

Pariz – Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner ponudio je izvinjenje Iraku ukoliko se umešao u unutrašnje poslove te zemlje. Saopštenje je usledilo samo dan nakon što je irački premijer Maliki zatražio zvanično izvinjenje jer je Kušner predložio da irački premijer podnese ostavku. U međuvremenu, predsednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je na povlačenje stranih trupa iz Iraka. Prošle nedelje, Kušner je izjavio da iračka vlada „ne funkcioniše“. U intervjuu za radio RTL Kušner je juče rekao: „Mislim da je Maliki pogrešno razumeo ili ja nisam bio dovoljno jasan i da sam se pozvao na komentare koje sam čuo od Iračana“. „Ukoliko premijer želi da mu se izvinim jer sam se direktno umešao u iračke poslove, ja ću to učiniti“.

Šiitski premijer pojavio se na televiziji u pratnji Džalala Talabanija, kurdskog predsednika zemlje i sunitskog zamenika predsednika Tareka al Hašemija, kada su objavili sporazum o smanjenju ograničenja bivšim članovima Baat partije koji žele da se pridruže civilnoj služi i vojsci.
Visoki irački lideri postigli su, takođe, i sporazum o održavanju provincijskih izbora i oslobađanju zatvorenika koji se bez optužnice nalaze u zatvorima širom zemlje, dve referentne tačke više u odnosu na zahteve Bušove administracije.
Nije u potpunosti jasno kako ili kada će ove mere biti primenjene i koliko će to uticati na gotovo potpuni bojkot sunita u kabinetu, glavnu poteškoću Malikija.
Premijer Iraka, suočen sa kritikama Bušove administracije, objavio je prvobitno da je Hašemijeva iračka Islamska partija blizu da se pridruži šiitskim i kurdskim partijama koje su nedavno formirale savez.
Izveštaj američke obaveštajne službe objavljen prošlog meseca izrazio je sumnje u sposobnost Malikija da izleči sektaške podele u zemlji u ukazao da će „iračka vlada postati mnogo nesigurnija u narednih šest do 12 meseci“.
U odvojenim komentarima, Maliki je odbacio kritike onih koji ga omalovažavaju usresređujući svoje grdnje na demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton. Maliki se podsmevao američkim političarima koji govore o njegovoj zemlji „kao da su tu nekada bila njihova sela“. Maliki je na konferenciji za novinare u Bagdadu svoje najteže reči rezervisao za Klintonovu i demokratskog kolegu senatora Karla Levina, ističući da moraju „da se prizovu pameti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari