Čak 63 odsto građanki Niša je doživelo javno verbalno nasilje, seksualno uznemiravanje i uhođenje 1Niška tvrđava: Foto Z. Miladinović/ Danas

Čak 63 odsto građanski Niša doživelo je verbalno nasilje u javnom prostoru, uhođenje i seksualno uznemiravanje, rezultati su istraživanja niškog Centra za devojke.

”Na pitanje gde se osećaju nebezbedno, većina njih je odgovorila da su to ulica i prolazi, mostovi i nadvožnjaci, kao i autobuska stajališta, glavna autobuska stanica, železnička stanica, te Tvrđava, Nišavski kej, naselje Tošarina i deo kod Mašinske industrije”, kaže Tatjana Nikolić, iz ovog Centra.

U drugoj anketi Centra, građanke Niša su se izjašnjavale o najvećim problemima u Nišu, te istakle da su to nezaposlenost, niske zarade, nepovoljni uslovi rada, neadekvatne zdravstvene usluge, premalo zelenila i zagađenost vazduha.

“Građanke mlađe od 18 godina su kao glavni problem videle nedovoljnu bezbednost na javnim mestima i siromaštvo”, kaže Nikolić.

Narodne poslanice: Parlament u Srbiji je muška institucija

Na debati „Ženska prava i (r)evolucija“, održanoj sinoć u Media reform centru, narodne poslanice Zeleno- levog poslaničkog kluba Biljana Đorđević i Jelena Jerinić ocenile su da su poslanice u Skupštini Srbije u neravnopravnom položaju.

One su kazale da je parlament u praksi “muška institucija”, a da su šefovi poslaničkih grupa skoro po pravilu muškarci koji su najdominantniji u govorima.

“Potrebno je više žena na vodećim i odlučujućim funkcijama”, rekle su one, dodajući da je ipak upitno da li narodne poslanice uopšte mogu da se okupe oko jedne ideje jer “mnoge zastupaju isključivo stranačke interese”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari