Preko 90 odsto LGBT+ osoba u Srbiji trpi diskriminaciju i nasilje 1Istraživanje "Stepen društvene integrisanosti LGBT+ populacije u Srbiji" Foto: Medija centar Beograd

Prema rezultatima istraživanja “Stepen društvene integrisanosti LGBT+ populacije u Srbiji”, preko 90 odsto pripadnika i pripadnica ove zajednice doživelo je diskrimnaciju, razne vrste verbalnih nasilja, uvrede i pretnje.

Istraživanje, koje je sprovedeno u organizaciji Getena i Centra za prava LGBTI osoba, i koje je danas predstavljeno u Medija centru, pokazalo je i da preko 90 odsto LGBT+ osoba moraja da skriva svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da postoje ozbiljni pomaci u stavovoma opšte populacije prema LGBT+ osobama, pa tako preko 70 odsto ispitanika/ica smatra da zaštita LGBT+ osoba protiv diskriminacije i nasilja mora da bude sprovedena.

Intervjuisanje putem onlajn upitnika i direktnog ličnog kontakta obavljeno je od 01. februara do 30. aprila i obuvatilo je ukupno 1.151 odobu – 687 punoletnih osoba iz tzv. opšte populacije (249 muškaraca i 438 žena) i 464 punoletnih osoba samoidentifikovanih kao pripadnica/pripadnika LGBTI populacije.

Cilj istraživanja je da se utvrdi stepen socijalne integrisanosti LGBTI osoba, kroz sagledavanje postojećih izazova ali i uticaja niza momenata koji imaju kapacitet poboljšanja njihove socijalne integrisanosti, npr. drugi mandat premijerke, koja je autovana lezbejka, redovno održavanje Prajdova, Merlinka festivala, redovno funkcionisanje Prajd Info Centra u centru Beograda, kao i aktivnosti niza organizacija civilnog društva koje se bave judskim pravima LGBTI zajednice.

Jovanka Todorović, koordinatorka Getena, istakla je da su rezultati istraživanja pokazali da postoje ozbiljni pomaci u stavovoma opšte populacije prema LGBT+ osobama.

– Ono što se nije mnogo promenilo, a što je gorući problem je nasilje i diskiminacija. Skoro svaka LGBT+ osoba zna da se u njenoj okolini dešava nasilje – istakla je Todorović, dodajući da čak 94 odsto ispitanika/ica nije autovano.

Prema njenim rečima, za napredak u socijalnoj integrisanosti ove zajednice, ispitanici i ispitanice su navele kao najzaslužnije organizacije civilnog sektora, Merlinka festival i Prajd Info Centra.

Što se tiče zakonodavnog okvira, dodala je Todorović, 93,5 ispitanika/ca smatra da je potrebno doneti zakon o rodnom identitetu, a 97 odsto zakon o istopolnim zajednicama.

Ona je istakla da opšta populacija (80 odsto) prihvata da radi za LGBT+ osobu, da budu kolege, da im LGBT+ osoba bude izabrani lekar, bebisiterka…

Todorović je istakla da je 81 odsto opšte populacije navelo da LGBT+ osobe nisu bolesne, a 91 odsto da homoseksualnost nije zarazna.

– To je nešto što nam daje razlog da budemo srećni i da nastavimo ovim putem – istakla je Todorović.

Ipak, navela je da se stanje promenilo dolaskom migranata, ocenjujući da nema migranata “ostali bismo crna tačka”.

Zorica Mršević, autorka istraživanja, jedan od glavnih nalaza istraživanja je neslaganje sa negativnih stavovima koji postoje u javnom diskursu.

– Mi smo svi spremni da pomislimo da su Srbi najgori, i da je ovde najstrašnije, a uopšte nije tako – navela je Mršević.

Prema rezultatima istraživanja među opštom populacijom, dodala je, sa negativnim stavovima prema LGBT+ osobama da su zarazne ne slaže se 91 odsto ispitanih, da ne bi smele da rade kao prosvetni radnici ne slaže se 82 odsto, da su te osobe bolesne ne slaže se 81 odsto, da neke zapadne zemlje lobiraju za prava LGBT+ populacije u nameri da smanje natalitet u Srbiji ne slaže se 79 odsto, da se zabrani LGBT+ propaganda kao u ruskim školama ne slaže se 75 odsto, da LGBT+ osobe doprinose snižavanju nacionalnog nataliteta ne slaže se 71 odsto ispitanih, da parade ponosa šire nemoral ne slaže se 66 odsto, da se izjednačavanje prava LGBT+ populacije protivi tradiciji, religiji i kulturi našeg naroda ne slaže se 65,5 odsto…

Preko 70 odsto ispitanika/ca smatra da zaštita protiv diskriminacije i nasilja mora da bude sprovedena, da se cene umetnička dostignuća 90 odsto, da u školama uči o ljudksim pravima LGBT+osoba 79 odsto.

– Da bolja integrisanost LGBT+ populacije doprinosi razvoju demokratije u potpunosti se slaže 78 ispitanika i ispitanica – navela je Mršević i dodala da 93 odsto njih mstra da crkve i verske zajednice ne doprinose socijalnoj integrisanosti LGBT+ osoba.

Što se tiče stavova LGBT+ osoba, Mršević je navela da preko 90 odsto ispitanih navodi da su doživeli diskrimnaciju, razne vrste verbalnoh nasilja, uvrede, pretnje i da moraju da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

– To je alarm za sve nas i institucije – naglasila je Mršević, dodajući da LGBT+ osobe više pogađa siromaštvo, beskućništvo, nezaposlenost, a da je jedan od interesantnih rezultata taj da se najviše dikriminacije dešava u političkim partijama, pa u školi, porodici, sportskim društvima, studijama…

Anketarka Svetlana Janković istakla je da je ideja istraživanja bila da se vidi šta misle ljudi iz manjih mesta.

Ona je dodala da je akentirala i lidera Srpskog pokreta “Dveri” Boška Obradovića, dodajući da ne može da kaže šta je rekao, ali da je bila iznenađena odgovorima.

Janković je ukazala da se većina ispitanika/ca iz opšte populacije izjasnilo kao pravoslavne vere, i da smatraju da pravoslavna religija nikako ne doprinosi poboljšanju položaja LGBT+ osoba, dok smatraju da jevrejska i katolička zajednica doprinose integrisanju LGBT+ osoba.

Kako je naglasila, ispitanicima/cama iz opšte popilacije je “sve prihvatljivo samo ne u svojoj familiji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari