Narodni muzeja Zrenjanin predstaviće ekskluzivan izbor poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu.

Reč je o izložbi Muzeja istorije Jugoslavije, pod nazivom „Carski darovi“, koja predstavlja ekskluzivan izbor darova koje je Tito dobio od članovima carskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike. Prema dostupnim podacima, Tita je imao bogatu državničku aktivnost, a u dugom periodu vladanja susreo sa oko 350 predsednika država i vlada, bio gost u 169 državnih poseta i boravio u 73 zemlje sveta. U zrenjaninskom Muzeju biće izloženo 68 predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta. Eksponati su podeljeni u pet celina – arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja.

– Prilikom brojnih susreta dobio je veliki broj poklona koji se danas čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije. Pojedinim od tih poklona ponosili bi se i najveći svetski muzeji. Odabrani eksponati datiraju od 7. veka p.n.e, sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan – objašnjavaju kustoskinja izložbe Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Kroz predmete, dokumenata i fotografije posetioci će moći da se upoznaju sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta. Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije. Izložba se otvara u petak, 6. decembra u 19 časova I biće postavljena do 23. januara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari