Današnji dolazak ruskog lidera Dmitrija Medvedeva i njegovog američkog kolege Baraka Obame u Prag gde će svečano potpisati sporazum o smanjenju naoružanja, Marčeli Balounovoj kao i većini Čeha prizvali su u sećanja 1968, kada je gotovo milion vojnika zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta izvršilo invaziju na Čehoslovačku čime je počeo period političke represije.

„Rusi su nas napali u prošlosti a bojim se da će to učiniti ponovo“, kaže Balounova (50). „Još se sećam plača kada su Rusi došli ovde. Danas, 40 godina kasnije ovo mesto ponovo je postalo mala Moskva“.

Za SAD, potpisivanje sporazuma sa Rusima u srcu Istočnog bloka, predstavlja simboličnu priliku za resetovanje odnosa sa Rusijom.

I dok je američko-ruski dogovor o smanjenju broja bojevih glava za 30 odsto pozdravljen kao diplomatski trijumf u Vašingtonu i Moskvi, osećanja Balounove odražavaju rastuće zabrinutosti u Češkoj povodom ruskih motiva i američke rešenosti u regionu. Ovakve zabrinutosti su sve više izražene nakon odluke Obame da odustane od raspoređivanja raketnog štita u Češkoj, što je doživljeno kao predaja Moskvi pre svega jer su takav sistem posmatrali kao bedem protiv imperijalističkih težnji Kremlja.

Američki zvaničnici kažu da je Obama željan da prevaziđe takve uznemirenosti povodom namera Rusije na današnjoj večeri sa predsednicima ili šefovima vlada 11 država iz regiona, na koje će apelovati da odbace zastarele hladnoratovske ideje.

Jiri Šnajder, direktor Instituta za bezbednosne studije u Pragu, ukazuje da „potpisivanjem sporazuma u Češkoj, članici EU i NATO, SAD simbolično dokazuje svoje angažovanje ka evropskoj bezbednosti istovremeno ostavljajući stare istočno-zapadne hladnoratovske podele“. Šnajder dodaje da „postoji rizik da Rusi takođe iskoriste posetu da zbune zemlju domaćina u smislu ‘mi smo ovde a vi niste izvan sfere našeg uticaja’. Vodeći češki dnevnik Hospodraske novini, piše da za Obaminu administraciju Prag ima „ulogu sluge i panoramske pozadine“. Lubos Dobrovski (78) bivši disident koji je radio kao čistač prozora tokom komunističke ere pre nego što je postao ministar odbrane i predsedavajući sednice na kojoj je razrešen Varšavski pakt, odbacuje novi sporazum o smanjenju naoružanja kao „jeftini marketinški trik Vašingtona i Moskve“. On je kritikovao državnu sekretarku Hilari Klinton zbog „insinuacija da može da zamisli Rusiju u NATO“ što stvara „opasnu iluziju da su SAD i Rusija jednaki“.

S druge strane, više od 150.000 Rusa koji žive u Češkoj nadaju se da će potpisivanje sporazuma Moskve i Vašingtona na teritoriji Češke pomoći da se proteraju duhovi prošlosti. Konstantin Makarenko, koji se sa roditeljima iz Sibira doselio u Karlove Vari pre deset godina optimističan je da će današnji samit označiti početak nove ere. „Česi i dalje misle da ih mi okupiramo. Umoran sam od optužbi za stvari koje su se dogodile pre nego što sam rođen“, zaključuje ovaj mladić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari