CEPRIS podržao skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović 1Foto: bg.vi.jt.rs

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je danas da podržava organizaciju skupa podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović koji će biti održan 2. marta u Beogradu ispred sedišta Vlade Srbije.

Savović i Paunović svojim profesionalnim, a od skoro i javnim angažmanom na najbolji način izražavaju vrednosti kojima pravosuđe u Srbiji treba da teži, navodi se u saopštenju.

Centar nedvosmisleno podržava svako zakonito javno okupljanje koje se organizuje sa ciljem podrške samostalnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Svaki pojedinačni tužilac i sudija je nosilac tužilačke i sudijske funkcije, ali nosioci sudijske i tužilačke samostalnosti i nezavisnosti su, pak, samo oni pojedinci koji uspevaju da se odupru različitim vrstama pritisaka kojima je pravosuđe izloženo.

Većina nedozvoljenih pritisaka se odigrava van očiju javnosti, pa i otpor na te pritiske ostaje bez posebne reakcije i svodi se na ličnu borbu pojedinaca.

Kada se nelegitimni pritisci odvijaju javno, moralna dužnost svakog slobodnomislećeg pravnika je da, koristeći ustavno pravo na okupljanje, podrži sudije i tužioce koji su bili dovoljno hrabri da se javno tom pritisku odupru, dodaje CEPRIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari