CEPRIS: Prizemni i nasilnički metodi pritisaka neće zastrašiti ili ućutkati naše članove 1Foto: Printscreen/NovaS

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je danas da „prizemni i nasilnički metodi“ pritisaka neće zastrašiti ili ućutkati članove tog udruženja, koji su meta stalnih napada, najavljujući preduzimanje pravnih radnji kako bi pojedini odgovarali za svoje protivzakonite postupke.

U saopštenju se navodi da je objavljena vest da je tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović podneo takozvanu „inicijativu za davanje mišljenja“ Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva, kojom traži da se preispitaju izjave tužiteljke i članice CEPRIS Bojane Savović iz emisije „Utisak nedelje“, kao i jednog priloga koji je emitovan na televiziji N1.

Njen navodni prekršaj sastoji se u tome što je iznela mišljenje o Stefanoviću, njegovom postupanju i rukovođenju tužilaštvom i time prekršila Etički kodeks, jer Stefanović smatra da je „narušila čast i ugled javnotužilačke funkcije i poverenje javnosti“.

Istog dana, na vratima naših prostorija pojavila su se dvojica nepoznatih muškaraca, koja su članici CEPRIS i pravnici Sofiji Mandić izrazila tobožnju želju da se učlane u organizaciju, iako svako ko prati naš rad zna da se tako ne postaje njen član, navodi se u saopštenju.

Opravdano, stoga, sumnjamo da je u trenutku angažovanosti Sofije Mandić u GIK taj iznenadni dolazak trebalo da joj stavi do znanja da u svakom trenutku mogu da upadnu u naše prostorije i da zastrašuju naše članove.

Oba događaja samo su dva nova „bisera u đerdanu“ pritisaka i pretnji, koje aktuelni režim već godinama steže oko vrata nevladinim organizacijama u Srbiji, a naročito CEPRIS-u.

Zajednička ideja koja je okupila pravnike različitih profesija u CEPRIS je dosledno i stručno zastupanje i odbrana ideala pravne države, nezavisnog pravosuđa i samostalnog tužilaštva, dok je suština i temelj egzistencije vladajućeg režima sve suprotno od toga: vladavina jačeg, zavisno sudstvo i tužilaštvo i rašireno bezakonje, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari