Cerić i muftija Dudić "razjašnjavaju" Zukorlićevo institucionalno nasleđe 1foto Safeta Biševac Danas

Pukotine u institucionalnom nasleđu muftije Muamera Zukorlića, postaju sve vidljivije. Pred oči javnosti izlaze kroz saopštenja zvaničnika.

Novina su nerazumevanje na relaciji Bošnjačka akademija nauka i umetnosti (BANU) – Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), na čijem čelu su, nekada, najbliži Zukorlićevi saradnici bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) BiH Mustafa Cerić i aktuelni sandžački muftija Abdurahman Kujević. Ispravnost stavova brani se saopštenjem na saopštenje.

Sredinom prošle sedmice pojavilo se, nepotpisano, saopštenje, u kojem se BANU ograđuje od aktivnosti (BNNF) i predsednika njenog Upravnog odbora muftije Kujevića.

BANU optužuje Kujevića da “samoinicijativno prikuplja donacije u domovini i dijaspori”, ali i da je BNF “samoinicijativno i samovoljno prestala da bude bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, koji su joj prvobitno potpisali prvi osnivači”.

Odmah je usledilo saopštenje Mešihata IZ u Srbiji, koje je potpisao glavni muftija Mevlud Dudić.

Najoštrije je osuđeno oglašavanje BANU i “neistinite i tendenciozne tvrdnje”, “kojim se javnost dezinformiše da je BNF prestala da bude u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa”.

Podsećaju da je muftiju Kujevića na tu funkciju imenovao, 2019.godine, muftija Zukorlić I da “za dobrobit bošnjačkih nacionalnih institucija prikuplja sredstva od onih koji podržavaju njihov rad”.

Kujević u svom radu, kako je navedeno, ima podršku Mešihata IZ u Srbiji. Od autora saopštenja BANU zahteva se, “u cilju zaštite ličnosti i autoriteta”, javno izvinjenje, jer je oljagan autoritet muftije i IZ.

Muftija Dudić je pozvao da se “eventualni nesporazumi i nezadovoljstva reše dogovorom i lepim rečima”.

“Razjašnjavanje” i dopisivanje nastavljeno je obraćanjem, muftiji Dudiću, predsednika Senata BANU i bivšeg bosansko-hercegovačkog vrhovnog poglavara muslmana Mustafe Cerića.

On tvrdi da BNF “ne može da se predstavlja kao neko ko pomaže BANU”.

Posebno se naglašava da je BANU samostalna institucija i nije “verska institucija,iako počiva na moralnim principima, od kojih su mnogi idenzičmni verskim”, a muftija Dudić “nema pravo da se meša u odniose među bošnjačkim institucijma”.

“Pitanje bošnjačkih institucija, BANU i BNF, nije pitanje ni za Mešihat IZ, ni za tebe kao predsednika Mešihata IZ u Srbiji i muftije u Sandžaku. Ta pitanja su u nadležnosti organa nacionalnih institucija” – napisao je Cerić Dudiću i odbacio “neprimerno i, iznad svega, nelegitimno pismo Mešihata IZ u Srbiji”.

Cerić ocenjuje da je pozivanje na pokojnog Zukorlića “populistički manir neodgovornog odnosa prema mladom, ali stabilnom BANU, kao prvenca u istoriji Bošnjaka. Poigravanje sa ovom institucijom je neodgovoran i izdajnički čin”. Upozorio je da bošnjačke verske i nacionalne institucija “nisu privatno, već opšte duhovno i nacionalno dobro”.

Obe iunstitucija osnovane su na inicijativu Muamera Zukorlića. BANU je osnovana u Novom Pazaru, u junu 2011.godine, a u decembru iste godine osnovana je BNF u Sarajevu. Obe su bile po Zukorlićevom liderskom kontrolom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari