Ćerke, sinovi i unuci imaju sve manje vremena i strpljenja za starije osobe, upozoravaju iz jagodinskog Centra za socijalni rad 1foto (BETAPHOTO/Milan Timotić/MO)

„Najaktuelniji i najveći problemi u okviru socijalne brige i zaštite vezani su za građane koji su stariji od 65 godina i oni su najugroženiji u svakom smislu“, rekla je za Danas Biserka Jakovljević, direktorka jagodinskog Centra za socijalni rad, povodom Međunarodnog dana porodice.

Ovaj praznik obeležava se svakog 15. maja, a nadležni ove godine ističu da je potrebna veća pažnja kada su u pitanju najstariji sugrađani.

„Oni su najugroženiji i u ekonomskom i u zdravstvenom i svakom drugom smislu i najviše problema je vezano baš za ovu populaciju. Zato smatram da, kada se obeležava Dan porodice, upravo treba da podsetimo na njih“, rekla je Jakovljević.

Kako objašnjava, zbog užurbanog tempa života, ćerke, sinovi i unuci imaju sve manje vremena i strpljenja za brigu o starima.

„To smo prepoznali kao najveći problem i sada pripremamo nove programe u oblasti geronto brige i zaštite kako bismo mogli da pomognemo onima kojima je to potrebno“, rekla je direktorka Centra za socijalni rad.

Ipak, apeluje na mlađe sugrađane da ne zaborave na starije članove porodice koji imaju svoje potrebe i koliko god su u mogućnosti, pomognu im da imaju što lakšu i bezbrižniju starost.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari