Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je stvaranje humanitarnih koridora za civile koji žele da napuste sukobima pogođene istočne oblasti Ukrajine.

U saopštenju je navedeno da je ukrajinsko predsedništvo naredilo ministrima da pripreme “sve neophodne uslove za civile da koji žele da odu”, prenosi Bi-Bi-Si. Rusija je pozvala na stvaranje ovih koridora prošle sedmice. Nasilje između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga ostavilo je za sobom preko 200 mrtvih. Porošenko, koji se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom sastao prošlog petka na obeležavanju Dana D u Normandiji, rekao je na inauguraciji da će obezbediti “siguran izlaz ruskim militantima” iz Ukrajine.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je juče da Evropi preti povratak politici aneksija, rasparčavanja i okupacija i da je zato sada prioritet da se Rusija vrati poštovanju međunarodnog prava. On je jednom poljskom radiju, prenosi Beta, rekao da će se poverenje u Rusiju i u odnosima sa SAD vraćati teško, ako je to uopšte i moguće. Škorski i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer trebalo je juče da se sretnu u Sankt Peterburgu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, na redovnom sastanku Kalinjingradskog trougla.

„Zajednička nemačko-poljska poruka biće da je izbor šefa države u Ukrajini već u prvom krugu dao moćan demokratski mandat. Izbor ličnosti koja nije kontroverzna i koja može da bude prihvatljiva i za istočnu i za zapadnu Ukrajinu daje šanse za rešenje sukoba u Ukrajini. Sada se radi o tome da se te šanse iskoriste“, kazao je uoči sastanka portparol Šikorskog Marćin Vojćehovski, prenosi Beta.

Ukrajinski sitni šverceri koji zahvaljujući malograničnom prometu žive od prodaje tražene robe kupljene u Poljskoj bacili su se na snabdevanje ukrajinske armije i odnedavno iz Poljske prebacuju šlemove i pancir prsluke, a pridružuju im se i dobrovoljci, piše Beta. Neuobičajeni malogranični izvoz iz Poljske na granicama sa Ukrajinom usledio je posle apela kapelana Ukrajinske armije u crkvama da vernici daju novac da se nabave šlemovi i pancir prsluci za ukrajinske vojnike na istoku zemlje koji se bore sa proruskim pobunjenicima.

Sitni šverceri i dobrovoljci obavljajući tu svoju, kako kažu, patriotsku obavezu, pomažu da se izbegnu strogi propisi o izvozu i uvozu vojne opreme. Dobrovoljci i šverceri prelaze tako granicu na poljsku stranu gde ih čekaju koordinatori Samoodbrane iz Lavova i svakom daju po jedan šlem ili prsluk a u akciju su se u nekoliko autobusa preko vikenda uključile cele porodice, sa sve decom. Najstarija takva snabdevačica ukrajinske armije je 70-godišnja Ukrajinka čiji unuk služi vojni rok na istoku zemlje u nemirnim oblastima.

Nato vežbe u baltičkim zemljama

Riga – NATO je u baltičkim zemljama pokrenuo vojne vežbe u kojima učestvuje 10 zemalja i koje su najveće od pripajanja Krima Rusiji. Oko 4.700 britanskih, kanadskih, američkih, finskih, poljskih vojnika, sa oko 800 oklopnih vozila, učestvuju u vežbama nedaleko od glavnog grada Letonije, Rigi. Rusija je kritikovala održavanje vežbi, uz ocenu da je u pitanju „manifestacija neprijateljskih namera“. „Raspoređivanje dodatnih snaga NATO u centralnoj i istočnoj Evropi, čak i u okviru rotacije trupa, predstavlja kršenje sporazuma između Rusije i NATO“, rekao je ruski pomoćnik ministra odbrane Vladimir Titov. Vežbe su počele prekjuče, juče su nastavljene u Litvaniji, a trajaće do 20. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari