Čokić: Omikron odnosi jednako života kao i prethodni sojevi 1Foto: Shutterstock

Naučni savetnik sa Instituta za medicinska istraživanja Vladan Čokić izjavio je da statistika pokazuje da je broj umrlih od početka februara bio isti kao i broj preminulih od kineskog soja korona virusa u decembru 2020. ili delta soja u novembru 2021, pa je upozorio da omikron odnosi jednako života kao i prethodni sojevi.

Čokić je za današnju „Politiku“ ukazao da virus odnosi živote „najlukavije do sada“ pošto zavarava blagom kliničkom slikom kod većine obolelih.

„Ali je toliko zarazniji i toliko rašireniji među Srbima da ih jednako kao i ranije ubija“, naglašava Čokić i apeluje na građane da se vakcinišu.

„Kod nas je protiv korona virusa sa dve doze vakcinisana nepuna polovina ukupnog stanovništva, odnosno 47 odsto, dok je poražavajuće da je treću, buster dozu primilo samo 26,5 odsto građana“, upozorio je Čokić.

Dodao je da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posle dve godine epidemije imamo bilans od 46.914 više umrlih u odnosu na prosek preminulih koji je beležen od 2011. do 2019. godine.

„Zvaničan podatak kaže da je kod nas od izbijanja epidemije do kraja 2021. preminulo 12.688 zaraženih. Postavlja se pitanje od čega je preminulo preostalih 34.226 osoba? Kako je kod nas samo 27 odsto od ukupnog broja umrlih u 2020. i 2021. preminulo od kovida 19, a za isti period je u Hrvatskoj od kovida preminulo 75 odsto građana“, pita Čokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.