Čomić: Korupcija je izbor, baš kao i mržnja 1Foto: Medija centar

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas na onlajn konferenciji „Rodna politika kao neophodnost ili prilika – politikom jednakih mogućnosti ka efikasnijem sprečavanju korupcije“, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je korupcija izbor, baš kao i mržnja.

Ona je ukazala da postoji stereotip da žene nisu sklone korupciji, ali da je to tako zato što žena nema tamo gde ima novca.

Kako je rekla, ako je nekome po položaju data društvena moć, data mu je da brine o drugima, a da žene po prirodi u porodici brinu o drugima i da treba videti da li to mogu da prenesu i na svoju ulogu u društvu.

Specijalna predstavnica predsedavajućeg OEBS za borbu protiv korupcije Anita Ramasastri rekla je da je u borbi protiv korupcije važno razviti mehanizme koji ciljaju određene grupe i njihove ranjivosti i potrebe, pa da tako treba posebno posmatrati žene ili siromašne žene i ono što se od njih traži.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je korupcija duboko isprepletana sa diskriminacijom i da sprečava borbu protiv diskriminacije.

Ona je istakla da korupcija nema pol, ali da ima negativne efekte na žene na rukovodećim pozicijama i da otežava političku participaciju žena.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da korupcija pogađa i muškarce i žene, ali da nejednakost više pogađa žene.

Kako je istakla, samo punom borbom protiv korupcije i diskriminacije mogu se ostvariti demokratske vrednosti.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović ukazala je da su žene u Srbiji angažovane na nesigurnijim poslovima, na privremenim poslovima, što predstavlja rizik za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari