Posle šest godina Kragujevčani će ponovo biti protagonisti završnog turnira nacionalnog kupa, s tim što će sada imati za koga zdušno da navijaju. Radnički, domaćin Kupa Radivoja Koraća, dočekaće večeras Metalac (18.30) na uvertiri drugog dana četvrtfinala, dok će program razigravanja za polufinale zatvoriti Crvene zvezda Telekom i Vojvodina (21.00).


FMP, predvođen Vladom Vukoičićem, aktuelnim trenerom Crvene zvezde, osvojio je 2007. godine u hali „Jezero“ pehar nacionalnog kupa. Kragujevac u to vreme nije imao ozbiljnog prvoligaša. Dolaskom Miroslava Nikolića, uz jaku logističku i finansijsku pomoć grada, Radnički je postao takmac najvećim srpskim klubovima. Trofeji nedostaju Šumadincima kako bi kompletirali bajkovitu priču. Uprkos tome što neće računati na povređene igrače Vardu i Vortingtona, kao i na prekobrojne strance Markovića i Vizera, Radnički će već večeras pokušati da demonstrira snagu u duelu sa aktuelnim osvajačem Kupa Srbije.

– Svi favorizuju tri ekipe koje igraju Jadransku ligu. U nekim medijima se prebacuje lopta u naše dvorište, ali mi ne bežimo od toga. Mislimo da smo najbolja ekipa i da, uz najavljenu podršku sa tribina, možemo da osvojimo „Žućkovu levicu“. Uvereni smo u trijumf jer će nas nositi želja da doguramo do finala i da se borimo za trofej. To žele svi u klubu, ali i u gradu. Najviše će nam nedostajati povređeni Varda, ali biće sa nama kraj terena – samouveren je Stefan Sinovec, koji se oporavio od prehlade.

Zvezdi žreb uopšte nije bio naklonjen. Crveno-bele očekuje najteži put do eventualnog finala. Već na prvom koraku moraće da preskoče veoma kompaktnu i iskusnu ekipu Vojvodine. Novosađani pod košem imaju kvalitetnog Zekovića, koji sveukupno gledano, ima sasvim solidnu individualnu tehniku, uključujući i šut sa distance. Pod košem su i prekaljeni Marojević, kao i talentovani Đumić. Spoljna linija obiluje iskusnim prvoligaškim igračima, koju je upotpunio Filip Čović.

– Izuzetno ih poštujem i smatram da su jedan od najozbiljnijih kandidata za plasman u polufinale domaćeg plej-ofa, što će im omogućiti igranje u ABA ligi naredne sezone. Dolaskom Filipa Čovića kompletirali su poziciju plejmejkera. Iz prošle sezone imaju Radovana Markovića, vrlo iskusnog beka, tu je i Stefan Stojačić, koji nema mnogo godina, ali ovo je njegova već šesta prvoligaška sezona. Ognjen Kužeta je treću godinu zajedno sa trenerom Sinišom Matićem i on ima važnu ulogu u ekipi. Pod košem su najmanje menjali. Kalinić, Zeković i Marojević se odlično dopunjuju, tako da se može reći da Vojvodina ima vrlo dobar sastav. Ambicije Zvezde su nepromenjene, bez obzira na takmičenje i gde se ono igra. Mi definitivno idemo na trofej. Mislim da nismo u poziciji da pretimo i to i ne radimo, jer imamo najteži raspored – zaključio je trener Crvene zvezde.

U pohodu na šesti pehar

Košarkaši Crvene zvezde do sada su u pet navrata osvajali takmičenje u Kupu (1971,1973, 1975, 2004, 2006). Najviše utakmica u Kupu za crveno-bele odigrao je Predrag Bogosavljev (38), najbolji poenter je Slobodan Nikolić (512), dok je Nebojša Ilić, aktuelni menadžer u seniorskom timu, postigao najviše poena na jednom meču u Kup takmičenju (42) u istoriji Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari