U poznatom izletištu kraj Požarevca gde se nalazi manastir Zaova, preko puta restorana, nalazi se drvo stoletnog jasena na kome su se nedavno, kako veruju meštani, ukazali likovi Bogorodice i manastira Ostrog. Prostor oko drveta je ograđen i na njemu je postavljena ikona Bogorodice sa malim Isusom, gde vernici dolaze da se pomole i da vide čudo božje.

Đuro Vujović iz Aranđelovca koji ovde dolazi da pomaže vlasniku restorana kaže da je ukazanje otkrio na drvetu kada je sa njega skinuo tablu na kojoj je pisalo: zabranjeno loženje.

– Pop Vlada mi je rekao da skinem tablu sa pomenutim natpisom. Kada sam skinuo tablu ispred kore video sam nekakav lik koji me podsećao na nešto, ali nisam mogao da se setim našta. Tada mi je stara popadija Buba rekla: „Đuka ti si otkrio Ostrog“. I stvarno jasno se ukazao na stablu manastir Ostrog. Prosto neverovatno. Kao sa slike. Čak se jasno vide i dva krsta. Gornji i donji – priča nam Đura.

On smatra da je to neka poruka koja ukazuje narodu da se vrate veri i molitvi. Njegovo mišljenje deli i otac Dušan iz parohije Velika Plana, koji je ovde došao da vrši bogosluženje u Zaovskom manastiru dok se sa odmora ne vrati njegov zet koji je zadužen za njega.

– Do dvehiljadite godine ispred jasena na kome su se ukazali likovi nalazilo se ogromno drvo staro više vekova. Ono je svo vreme dok je postojalo služilo kao sveti zapis ispred koga se skupljao narod raznih generacija. Te godine sveti zapis je tadašnji gazda restorana posekao kako bi na njegovo mesto proširio parking prostor. Sigurno da pojavljivanja likova na jasenu ima neke veze sa sečom zapisa i da nam oni ukazuju da dolazi vreme promena, a samim tim i mi kao pojedinci treba da se menjamo, na bolje – poručio je otac Dušan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari