Čustović (SSP): Neophodno je pronalaženje novih metoda za sprečavanje nasilja nad ženama 1Foto: Ilustracija/Pixabay/ninocare

Predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde (SSP) Ferida Čustović izjavila je danas da je, u cilju sprečavanja femicida i najtežih krivičnih dela u partnerskim odnosima, neophodna bolja procena rizika, ali i pronalaženje novih metoda za sprečavanje nasilja nad ženama.

Čustović je u pisanoj izjavi navela da nadležni organi treba da informišu javnost o preduzetim merama, kako se zločini (kakvo je ubistvo koje se danas dogodilo u Ulici Baja Pivljanina u Novom Sadu, kada je muškarac star 36 godina, nožem ubio nevenčanu suprugu staru 29 godina), ne bi ponovili.

„Takođe, podsećamo da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojim se vlast hvali, mrtvo slovo na papiru“, rekla je Čustović.

Ona je istakla da SSP već pet godina zahteva da se kao posebno krivično delo izdvoji ubistvo žene iz mržnje i to u okviru dela teško ubistvo, da se uvede jedinstveni registar nasilnika, pooštre zakonske kazne za nasilnike, i da se ekonomski osnaže žene pronalaženjem sigurnog posla i podsticanjem ženskog preduzetništva.

„Sve ovo je nephodno uraditi kako se ovakvi strašni zločini više ne bi ponavljali, ali na žalost vlast u Srbiji nema političku volju i ne želi da uradi bilo šta od ovoga, za njih su ljudi samo broj“, rekla je Čustović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari