Da li će mačvanski stočari protestovati u Beogradu zbog otkupne cene mleka 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Proizvođači mleka Mačavanog okruga, koji su sredinom januara, imali sastanak u resornom Ministarstvu, povodom teške situacije u mlečnom govedarstvu, još nisu dobili odgovor na svoje zahteve. I dok pregovaraju o narednim koracima i mogućem protestu u Beogradu, premijerka Ana Brnabić izjavila je da „nijedna zemlja ne može stalno da povećava premije“.

Mačvanski stočari podržali su svoje kolege u Mrčajevcima, koji su prošle nedelje, blokirali magistralni put i prosuli određene količine mleka, u znak protesta zbog pada otkupne cene mleka i do 20 dinara, u ovom okrugu.

Iz Udružnja proizvođača mleka Mačvaskog okruga kažu za Danas da oni još uvek nisu dobili infomacije o promeni otkupne cene, ali da je neizvesno da li će tako ostati i ubuduće.

Proizvođač mleka Branislav Terzić koji sa porodicom živi u selu Štitar, nadomak Šapca, ima 18 muznih grla i između 230 i 240 litara dnevne proizvodnje mleka.

Da li će mačvanski stočari protestovati u Beogradu zbog otkupne cene mleka 2
Branislav Terzić, Foto: Privatna arhiva / Danas

Budući da supruga, dete i on, žive isključivo od poljoprivrede, koja im je glavni izvor prihoda, informaciju o mogućem obaranju otkupne cene mleka, primio je sa zebnjom.

– Za sada nemamo nikakvih najava što se tiče mlekara koje posluju u našem kraju, ali to može da se dogodi. Svakog dana strahujemo da će nam stići obavešenje u kome se navodi da će nam cena mleka biti niža, kaže Terzić, koji je član Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Odgovor do sada nije stiglo ni iz Ministarstva, iako su zahteve i predloge za unapređenje mlečnog govedarstva, predali polovinom januara, prilikom susreta sa ministarkom, na sastanku na koji su čekali duže od dva meseca.

– Tražili smo 15 dinara premije za mleko i povećanje regresa po matičnom grlu, za priplodna grla, junice prvotelke 50.000 i za simentalsku rasu 40.000 po grlu, kaže sagovornik Danasa.

Zahtevi su se donosili i na uvođenje prelevmana na uvoz mleka, kako ne bi imao uticaj na domaću proizvodnju.

– Mi kao država nemamo kapacitete da proizvedemo dovoljne količine mleka za naše tržište, zato moramo da ga uvozimo. To je posledica lošeg poslovanja i odnosa države i prerađivača prema stočarima, u poslednje dve decenije, kaže Terzić.

Napominje da, prema podacima Udruženja, Srbija ima između 150.000 i 180.000 krava, dok je 2011./12. godine, samo u Mačvanskom okrugu, bilo oko 35.000 krava.

– Sada ih u Mačvanskom okrugu ima samo oko 15.000. Dakle, moramo da uvozimo mleko, ali tražimo da se kontrolište taj uvoz, da se zna koliko je mleka „ušlo“, kakvog je kvalteta, i da to ne utiče na domaću proizvodnju“, objašnjava Terzić.

Povodom izjave premijerke Ane Brnabić, da je „Srbija zemlja proizvođač mleka i da treba da sačuva tu poziciju, ali da država ne može da preuzme sav rizik za sebe“, iz Udruženja proizviđača mleka Mačvankog okruga kažu da svakodnevno imaju međusobne pregovore i da će odluka o eventualnim protestima u Beogradu, biti doneta uskoro.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari