Da li će se u park šumi Kraljevica u Zaječaru otvoriti novi rudnik? Građani zatekli sonde i žice 1Foto: Screenshot Zaječarska inicijativa

Iz Zaječarske inicijative, saopštili su na svojoj Fejsbuk stranici, da tokom prethodnih nekoliko dana, na području Kraljevice, veliki broj građana Zaječara primećuje i beleži vozila sa oznakama kompanije Ziđin, kao i opremu koja, po svemu sudeći, služi za ispitivanje tla u zaječarskoj park-šumi. “Razvezani kablovi, sonde i druga oprema i alati u vozilima, u više navrata su uočeni u prethodnim danima”, kažu oni.

Prema njihovim navodima, zabrinutost Zaječaraca nije neosnovana, jer je krajem 2021. godine, u javnost procureo dopis, od 12. novembra 2021, kompanije Balkan Exploration and Mining iz Beograda u kojem ona obaveštava Gradsku upravu Zaječar, Geološku inspekciju i Sektor za geologiju i rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike – da 30. novembra 2021. počinju geološka istraživanja bakra i zlata na području „Kraljevice“ (TMK).

“Uvidom u mapu koja se nalazi sa sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, jasno se vidi da ovo područje zaista obuhvata južni deo Zaječara i prostire se gotovo da samog Grliškog jezera”, ističu oni.

Izvršni direktor Fondacije “Iskorak”, Dejan Perić, kaže za Danas da je u subotu sa odbornikom u Skupštini Zaječara, Milošem Stojadinovićem, otišao do “Kraljevice” da vidi šta se dešava, pošto im je javljeno da se pojavio kamion kineske kompanije.

Da li će se u park šumi Kraljevica u Zaječaru otvoriti novi rudnik? Građani zatekli sonde i žice 2
Foto: M. S. / Danas

“Građani su nam javili da se pojavio kamion Ziđina, tačnije, kamion ćerka firme, koja se bavi istraživanjem rude, i da razvlače žice i postavljaju sonde. Mi smo otišli tamo, ali je kamion u međuvremenu otišao, ali smo zatekli žice i sonde”, ističe Perić.

Prema njegovim rečima to sve su oni pronašli na 200 metara od spomenika na Kraljevici, poznatijem kao “Vešala”.

“To je tačno ta parcela koja je na mapi označena kao istražno polje. Da ne bude nesporazuma, oni imaju dozvolu od države za te radnje”, objašnjava on.

Da li će se u park šumi Kraljevica u Zaječaru otvoriti novi rudnik? Građani zatekli sonde i žice 3
Foto: Zaječarska inicijativa

Dopis koji se pojavio 2021. godine, je prema rečima Dejana Perića, dospeo je u javnost, “tako što je neko krišom fotografisao, i postavio na društvenim mrežama”.

“Tako smo mi za to saznali”, dodaje Perić.

Kako Perić kaže za Danas, svi su tražili broj parcele, gde se izvode istražne radnje, na sajtu Katastra nepokretnosti, ali su vremenom shvatili da Ministarstvo rudarstva i energetike ima svoj katastar.

“Kada uđete na njihov sajt i ukucate broj parcele, tačno dobijate mesto gde smo pronašli sonde i žice”, kaže Perić.

On kaže da je zabrinut, kao i građani Zaječara, da se na 200 metara od grada, u park šumi “Kraljevica, otvori rudnik.

“Kao građani moramo da se borimo da ne dođe do otvaranja rudnika, bukvalno u centru grada. Ovo je nemar vlasti gde se naša rudna bogatstva daju strancima, sa rudnom rentom od tri odsto. Da ne govorim o ekološkoj šteti”, dodao je naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari