Da li građansko vaspitanje treba da bude obavezan predmet? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nastavnica iz Novog Sada Neda Nosović izjavila je danas da bi Građansko vaspitanje trebalo da bude obavezan predmet u školama jer „podstiče mlade da kritički razmišljaju“.

„Taj predmet podstiče mlade i da uoče medijsku propagandu, prepoznaju stereotipe i diskriminaciju“, kazala je Nosović na konsultacijama u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Ona je dodala da se vidi „velika razlika“ između učenika koji pohađaju Građansko vaspitanje i onih koji ne dolaze u dodir sa njim.

Maturantkinja Srednje stručne škole „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada Anđela Petrović dodala je da joj je taj predmet dao prostora da se bavi aktivnostima koje se ne uče u školi, poput ekološkog aktivizma.

Navela je da je predmet podstiče i da bude kreativna i da i sama inicira aktivnosti koje bi mogle da podstaknu mlade da dodatno istražuju i posećuju seminare i radionice, van škole i predmeta za ocenu.

Prisutni nastavnici naveli su da su neki od glavnih problema sa kojima se svakodnevno susreću neprilagođenost i razlikovanje plana i programa samog predmeta u stručnim školama i gimnazijama, nedostatak poverenja u institucije, osećaj zapostavljenosti učenika, ali i rastuće autoritarne tendencije koje utiču i na formalno obrazovanje.

Sastanak je deo projekta „Za demokratiju su potrebne demokrate“, koji sprovodi organizacija Zaječarska inicijativa, na kome su se okupli nastavnici i predstavnici učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu.

Konsultacije su prethodno održane i u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Užicu, a nakon završenog ciklusa razgovora, u planu je sastavljanje dokumenta sa smernicama, setom preporuka za predavanje Građanskog vaspitanja i zaključcima, koji će biti javno dostupan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari