Da li žrtve nasilja mogu verovati institucijama? 1Foto: N1

Samo u poslednjih nedelju dana u Srbiji su ubijene tri žene od svojih partnera, a od početka godine stradalo je njih 18.

Dodatno poražava činjenica da su mnoga od ovih ubistava mogla da budu sprečena da je bilo koordinisanog delovanja nadležnih institucija, budući da je u većini slučajeva nasilje prethodno prijavljivano ili se za njega znalo u okruženju.

Najpre je pre nedelju dana ubijena mlada žena u selu kraj Negotina, i to od supruga koga je bila napustila zbog maltretiranja i koga je prijavljivala za nasilje i pretnje smrću. Policija i tužilaštvo u Negotinu, kako se ispostavlja, morali su da odrede hitnu meru suprugu s obzirom da je već bio poznat policiji zbog nasilja u porodici i razbojništva, ali to ipak nije učinjeno.

Drugi slučaj dogodio se na Karaburmi u Beogradu, gde je muž ubio ženu, a potom i sebe, ali okolnosti još nisu poznate. Poslednja tragedija desila se na Novom Beogradu, usred Centra za socijalni rad, gde je muškarac, bivši osuđenik zbog nasilja u porodici, na očigled svoje troje dece, s kojom je trebao da se vidi, udarcima kamenom usmrtio svoju bivšu suprugu. Kako su javili mediji, ovaj muškarac se juče i sam ubio bacivši se pod voz.

Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar (AŽC) najoštrije osuđuju institucije čiji su propusti doveli do ubistva u Centru za socijalni rad i traže „najstrože kazne za profesionalce u tim institucijama“. Mreža i AŽC najpre postavljaju pitanje – ko je doneo odluku da se otac viđa sa decom, makar i u kontrolisanim uslovima, ukoliko je bio na odsluženju zatvorske kazne zbog nasilja nad detetom. Da li je pravo oca na viđanje dece jače od prava deteta da živi bezbedno i bez nasilja? U svom saopštenju navode da se ovde otvara niz drugih pitanja vezanih za rad institucija, počevši od toga da li je zatvor gde je osuđenik služio kaznu obavestio nadležni centar za socijalni rad o njegovom izlasku, da li su na snazi bile mere zaštite iz Porodičnog zakona, da li je Centar za socijalni rad izradio individualni plan zaštite…

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je juče da je u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad preduzelo hitne mere zbrinjavanja dece, ali i najavilo nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Novi Beograd u konkretnom predmetu. Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopštio je juče da ga je tragedija na Novom Beogradu „duboko lično potresla“ i da je „ovaj strašan događaj“ ukazao na potrebu poboljšanja sistema zaštite od nasilja u porodici.

„Mogu da garantujem da će svi odgovorni za eventualne propuste biti sankcionisani“, naveo je Đorđević.

Dan pre tragedije na Novom Beogradu reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zbog nekoliko prethodnih ubistava i apelovala „na punu primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu početkom meseca“.

– U isto vreme, od ključne važnosti je efikasno postupanje svih organa u lancu zaštite, ali i njihova pravovremena reakcija. Ne smemo dozvoliti da imamo žrtve zbog nefunkcionisanja nadležnih u sistemu, istakla je poverenica.

Mihajlović: Dosta je ubijanja žena

„Jako me je potresla, a verujem i celu Srbiju, vest da je jedna žena ubijena u Centru za socijalni rad pred svoje troje dece od strane muža nasilnika, koji je već bio u zatvoru zbog nasilja i za kog se znalo da je nasilnik. Ovo je ozbiljan društveni problem koji se tiče svih nas“, izjavila je preksinoć potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Ona je povodom poslednjeg u nizu ubistava žena, naglasila da država donosi dobre zakone koji se primenjuju, ali i apelovala na sve institucije da koordinisano rade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari