Obeležavanje Dana žena u Sjenici ima višedecenijsku tradiciju. To je dan koji se u ovom gradu, na poseban način, planira, iščekuje, proslavlja i pamti. Opuštene i doterane, isključivo u ženskom društvu, Sjeničanke umeju da budu lepe, vesele, šarmantne, razdragane i iznad svega gostoprimljive. Kao takve, one su učinile da, po mnogo čemu specifična i čuvena osmomartovska čajanka u Sjenici, nema samo lokalni karakter.

Zbog toga mnoge dame iz susednih opština, pa i udaljenijih evropskih gradova, svoj praznik proslavljaju baš u Sjenici, a karte za tu priliku, rezervišu se mesecima unapred. Da sve bude kako one žele, i ove godine potrudila se dama, koja je sama nastavila tradiciju organizacije ovakvih proslava, „Sjeničanka po opredeljenju“, Ana Nikolić.

U restoranu „Vesna“, adaptiranom prostoru nekadašnje menze istoimene fabrike, gde su se i ranijih godina održavale ovakve zabave, svoj praznik je ove godine proslavilo čak oko 500 žena, što je nezapamćena posećenost. Specijalno za tu priliku iz Pariza je doputovala rođena Novopazarka Muamera Plojević. „Ovakvih zabava nigde nema osim u Sjenici. Ovde svaki umor nestaje, i bez obzira na dugačak put, osećam da imam dovoljno energije za slavlje, koje na Dan žena, samo Sjenica može da pruži,“ kaže ona. Takvo mišljenje dele i ostale brojne gošće iz različitih gradova, koje svake godine, svoj praznik proslavljaju u ovom gradu. Jer, osmomartovska čajanka u Sjenici je, kažu, zabava bez konkurencije! Zaista, bez obzira što su večernje zabave sa poznatim pevačima, toga dana bile organizovane za parove u restoranima „Bor“ i „Berlin“, dame nisu propustile priliku da se zabave u društvu dama na sjenički način do kasno u noć. Malobrojni, i skoro neprimetni predstavnici jačeg pola, i ovaj put bili su muzičari, konobari, fotografi i snimatelji.

Tradiciju uveseljavanja Sjeničanki na njihov Dan – koju je, pre skoro pet decenija ustanovio poznati sjenički harmonikaš, rahmetli Reuf Nalović, poznatiji kao Čale – na zadovoljstvo svih prisutnih dama, nastavljaju članovi orkestra „Stil“, Ringo, Zlatko, Džemo i ostali. Oni su na usluzi sjeničkim damama, koje ih, kako muzičari umeju u šali da kažu, tog dana doživljavaju kao „drugarice“, što njima uopšte ne smeta. Ko jednom dođe i prisustvuje takvoj zabavi, uvek poželi da se vrati, pa otuda se, iz godine u godinu, beleži sve veća posećenost. Jer, tako opuštenu i veselu atmosferu osmomartovske čajanke, koja je nadživela svoje osnivače postajući institucija samo po sebi i jedan od trajnih simbola sjeničke čaršije, ništa drugo ne može da zameni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari