Uz prisustvo eminentnih ličnosti srpske dramaturgije, u Požarevcu je održana manifestacija „Dani Slobodana Stojanovića“, posvećena njihovom poznatom kolegi, Požarevljaninu koji je preminuo pre deset godina.

U Sunčanom parku, kraj drugih velikana kulture poreklom iz Požarevca, bistu Slobodana Stojanovića, rad akademskog vajara Slaveta Ajatovskog, otkrio je gradonačelnik, Miodrag Milosavljević, koji je tom prilikom rekao : – Okupili smo se danas radi jednog izuzetnog događaja za Grad Požarevac – otkrivanja biste poznatom književniku, Požarevljaninu Slobodanu Stojanoviću. Slobodan Stojanović predstavlja jednog od naših najplodnijih dramskih i književnih stvaralaca u drugoj polovini 20. veka. Rođen je 13. februara 1937. godine u Đakovici. Detinjstvo, dečaštvo i prvu mladost proživeo je u Požarevcu, gde mu je rođena i kći Katarina.Kao učenik Požarevačke gimnazije pokrenuo je i bio urednik gimnazijskog časopisa ‘’Razvitak’’ (1954). Radove je objavljivao u ‘’Razvitku’’, ‘’Braničevu’’, ‘’Poljima’’, ‘’Vidicima’’ i drugim.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je upravnik Narodne biblioteke u Požarevcu (1963-1968). Bavio se pozorištem, bio dramaturg i umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, urednik Televizije Beograd i profesor scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Umro je 4. januara 2000. godine u Požarevcu, gde je i sahranjen na starom požarevačkom groblju.

Napisao je veći broj pozorišnih i televizijskih drama i serija, tri romana i dve knjige kratke proze. Za Požarevljane je posebno dragocena čuvena televizijska serija ‘’Više od igre’’ čiji likovi oslikavaju autentične ličnosti Požarevca uoči Drugog svetskog rata. Iza njega je ostao veliki broj neobjavljenih drama, dnevnika, eseja, pripovedaka, scenarija za dečji i kulturno-obrazovni program RTS-a i drugih umetničkih projekata. Ove godine Ministarstvo kulture Republike Srbije odobrilo je Narodnoj biblioteci ‘’Ilija M. Petrović’’ u Požarevcu deo sredstava neophodnih za digitalizaciju ove vredne rukopisne zaostavštine.

S obzirom na to, da u velikom i raznovrsnom broju objavljenih i neobjavljenih radova dominiraju dramski tekstovi tema ovogodišnjeg okruglog stola je ‘’Dramsko stvaralaštvo Slobodana Stojanovića’’. Posebnu važnost u dramskom opusu S. Stojanovića zauzima drama ‘’Opasna voda’’, objabljena 1962. godine, nakon čega je nastao preokret u književnoj karijeri Slobodana Stojanovića. O dramskom stvaralaštvu S. Stojanovića govoriće naše najeminentnije ličnosti iz sveta pozorišne, televizijske i filmske umetnosti.

Povodom desetogodišnjice od smrti Slobodana Stojanovića Narodna biblioteka ‘’Ilija M. Petrović’’ Požarevac, u saradnji sa lokalnom samoupravom i porodicom Stojanović, pokrenula je dvodnevnu manifestaciju ‘’Dani Slobodana Stojanovića’’, posvećenu stvaralaštvu Slobodana Stojanovića. Glavni pokrovitelj ove značajne manifestacije je Grad Požarevac, koji je dao veliku podršku celom projektu.

Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će se na ovaj način Grad Požarevac na najdostojniji način odužiti liku i stvaralaštvu jednog od svojih najznačajnijih kulturnih poslenika i zaslužnih građana. Postavljanje biste Slobodana Stojanovića je samo uvodni deo dvodnevne manifestacije ‘’Dani Slobodana Stojanovića’’, koja pretenduje da postane jedan od najuglednijih kulturnih događaja u Srbiji, rekao je Milosavljević.

Pred brojnim poštovaocima dela poznatog Požarevljanina, insert iz njegove neobjavljene drame govorila je poznata dramska umetnica Rada Đuričin.

O prvoj i ubuduće tradicionalnoj manifestaciji, čiji je nosilac Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović, direktorka Beba stanković je kaže : – Ovo je najmanje što možemo da učinimo kako bismo iskazali pijetet i odužili se velikom stvaraocu. Mi smo prošle godine pokrenuli konkurs za neobjavljenu dramu koji nosi njegovo ime, to je ono što smo u tom trenutku mogli, međutim, od ove godine dobili smo podršku grada i u mogućnosti smo da organizujemo „Dane Slobodana Stojanovića“, uz učešće izuzetnih imena srpske kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari