Deca u Vranju se takmiče u poznavanju pravila u saobraćaju 1Predškolci rade testove o poznavanju saobraćajnih pravila; Foto: Dušan Pešić

Danas u Vranju, u okviru školskog takmičenja „Pažljivkova smotra“, 2.000 dece predškolskog uzrasta, kao i prvog i drugog razreda osnovnih škola, radi testove o poznavanju saobraćajnih pravila.

Smotru organizuje republička Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS), u saradnji sa lokalnim savetima za bezbednost saobraćaja na nivou cele zemlje, sa ciljem unapređenja svesti najmlađih, kako bi se više pazili na ulicama i poštovali sve saobraćajne propise.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja (SBS) u Vranju, Marjan Stanković, rekao je da je cilj da se sa edukacijom počne od najmlađih, animiranjem dece predškolskog uzrasta, i prvog i drugog razreda osnovnih škola.

„Testovi su za svu decu određeni po razredima, prilagođeni svakoj grupi. Za, otprilike, mesec dana biće opštinsko takmičenje. Pre oko mesec dana u Vranju smo imali akciju u saradnji sa Tehničkom školom, kada smo delili flajere i, kao i danas, upoznavali mlade učesnike sa saobraćajnim propisima“, rekao je Stanković.

Dodao je da grad Vranje već pet godina posvećuje pažnju bezbednosti u saobraćaju, kako dece, tako i starijih sugrađana.

„I dete u Nesvrti i u Krivoj Feji i u Bresnic i u Sodercu, ali i dete u Vranje će danas raditi testove, zato što je neprihvatljivo da dete od 10 godina nastrada jer ne zna kako se prelezi ulica i zato što pretrčava iza autobusa“, rekao je Ivica Ristić iz SBS.

Deca u Vranju se takmiče u poznavanju pravila u saobraćaju 2
Foto: Dušan Pešić

Ristić je izneo podatak da je prošle godine na ulicama u Srbiji poginulo 11 deteta, godinu pre 13 mališana.

„Dete se oblikuje od malih nogu. U predškolskim ustanovama deci dajemo temelj i nadograđujemo ih kroz prvi i drugi razred. Kad dete dođe u treći razred, mora da bude potpuno osposobljeno za bezbedno učestvovanje u saobraćaju“, naglasio je Ristić.

Rukovodilac vrtića „Naše dete“, Lidija Petković, rekla je da Predškolska ustanova već nekoliko godina sarađuje sa ABS i učestvuje u projektu „Pažljivkova smotra“.

„Deca od najranijih dana usvajaju prva svoja znanja, najpre u porodici, a kasnije i od vaspitača koji su tu da im približe značaj saobraćajnog vaspitanja i usvajanje pravila ponašanja u saobraćaju“, rekla je Petković.

Osim u Vranju, takmičenje „Pažljivkova smotra“ organizuje se u više od 60 lokalnih samouprava na teritoriji Srbije, a učestvuje više od 60.000 dece.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari