Dekanica Filološkog fakulteta prisvojila tuđe prevode

Izdavačka kuća "Plato" traži javno izvinjenje

Ostavite komentar


  1. G.Gojkovic odnosno Redakcija su propustili sam da daju licne podatke one prave Ljiljane Markovic? Koliko se secam, ako je to ona, bila je anglikoloskinja i osnovala je posle 2.svetskog rata Skolu stranih jezika Kolarcevog narodnog univerziteta gde je dugo predavala engleski a sve to posto nije bila po volji KPJ i nije mogla da se probije na Filoloskom fakultetu iako je za to zajedno sa prof.Vidom E.Markovic bila itekako kvalifikovana! Da li je moguce da se „viskoki intelektualci“ bave ovakvim prevarama a pripadaju (1953.godiste) narednim generacijama onih pravih velikana?

  2. Otkad je na Filološkom fakultetu, smer Bibliotekarstvo prerastao u Katedru za bibliotekarstvo i informatiku i otkad tu „kolo vode“ pojedine osobe koje bi najbolje bilo ostaviti ispred onih teških fakultetskih vrata, ovaj fakultet doživljava svoj moralni, stručni i naučni sunovrat koji nikako da se zaustavi.
    Nevolja je što im se to i dalje dozvoljava.
    Lepo je Srbijanka Turajlić jednom prilikom rekla (parafraziram) kako tolerišemo direktore, upravnike, šefove (pa i dekane), koji nisu dorasli svom zadatku i koji svojim prisustvom prave štetu – da bismo i sami mogli da radimo šta hoćemo i uživamo u toj komociji.
    Ovde je i Agencija za borbu protiv korupcije imala posla i ko zna šta sve još dešavalo a što javnost ne zna.
    Najveći pad Filološki fakultet doživeo je kada je ondašnji dekan Aleksandra Vraneš 2015. godine uručila Povelju zahvalnosti nikom drugom do – Tomislavu Nikoliću, lažnom studentu i diplomcu ne znam kog fakulteta.
    Pokojni veliki umovi koji su nam predavali na Filološkom fakultetu i na čija su predavanja dolazili i studenti sa drugih fakulteta, sada se okreću u grobu, a oni koji su još živi, a u penziji su – sigurno umiru od srama.

  3. Samo to!? Ili, još i ovo… NIN je pisao o mnogo težim povredama, šta s tim beše!? Izmišljene , nepostojeće knjige .!?

  4. „Dekanica“?! :-)))) Blago nama sa vama, koji toliko postujete ravnopravnost polova, da ste spremni i na ovakve jezicke besmislice!!! Imate li vi sluha???

  5. Ja sam student Filozofskig fakulteta u Beogradu, I znam nekoliko profeora koji su plagirali svoje radove, medju njima je jedan koji je plagirao svoju doktorsku disertaciju, time sto nije tacno navodio reference, tjst prepisao je kriticki aparat iz jedne druge starije knjige. Istrazite Filozofski fakultet u Bg jer imacete o cemu da pisete.

  6. Pa valjda je dekanka a ne dekanica.Smešno.U srpskom se kaže doktorka a ne doktorica kao u hrvatskom npr.Prosto nije u duhu srpskog jezika da bude dekanica.Podseća i na kanicu krivinu…

      1. A od kada to SANU propisuje sta valja, a sta ne? Mislite valjda na onaj nesrecni odbor za standardizaciju koji se sastaje u toj zgradi… A oni bi bas bili neki savremen svet da je ovo 19. vek…

    1. Sve je nakaradno
      I Dekanica
      I Dekanka
      Ispravno je samo i jedino
      Dekan pa se navede ime i sve je jasno o kom rodu se radi
      Rodna ravnopravnost se ne postiže promenom naziva zvanja koje nije bez razloga jer istorijski gledano prvi Doktori,Advokati,Dekani,Rektori,Apotekari….bili su muškog roda
      Kao što su nazivi odomaćeni Šnajderka,Profesorka,Babica,Frizerka …ženskog roda,tako je,ne može se jezik na silu menjati.Može i to ali u Hrvatskoj.

    2. U Novom Sadu se kaze i dekanica i profesorica. Valjda za Vas tamo ne zive Srbi jer ne govore kao VI? Dosta s tim neznalackim sumadijsko-beogradskim purizmom.

      1. Svaka cast Novom Sadu. S vasim dopustenjem, ovde se radi o Beogradskom univerzitetu pa vi vidite koliko je umesan vas komentar.

  7. Ma sta ima veze, ako za primere uzmemo „pisanija“ Malog, Stefanovica, Martinovica… onda je ono Veljino „kraduckanje“ dozvoljeno. Kada poremetis etalone, onda je sve moguce. Ako je predsednik izjavio da se napio od srece kada je ubijen Djindjic, sto se isto ne bi desilo i sa „nekim drugim“.

  8. Mislim da je žena zaslužila da se njenim imenom nazove nagrada za najbezočniji plagijat. Ove godine bi nagradu „Ljiljana Marković“ dobio Siniša Mali.

  9. Ovo je kako piše samo TVRDNJA gospodina Branislava Gojkovića.Naravno,tvrdnja je možda istinita a možda je čovek u za ludi.U svakom slučaju se ova tvrdnja treba ili dokazati ili opovrći,a polemika preko ovih stranica bi tek nakon toga mogla početi,ovako…šta reći..svako priča šta mu je milo…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.