Deklaracija o uključivanju Roma 1Foto: Miroslav Dragojević

U okviru konferencije Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou, predstavnici dvadeset pilot opština potpisali su danas u Smederevu Deklaraciju o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja na lokalnom nivou

Cilj je da korisnicima omoguće efikasniju dostupnost usluga i ostvarivanje njihovih prava.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da su tri oblasti ono čime možemo da se pohvalimo u ovom značajnom projektu – rad mobilnih timova, oblast stanovanja i baza podataka.

Naglasila je da je prvi put uspostavljen geografsko informacioni sistem koji je omogućio da se mapiraju 583 podstandardna naselja.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je akterima čestitao na uspešnoj realizaciji ove komponente projekta, koja traje do aprila i pozvao srpske vlasti da, kako je usvojena nova Strategija za unapređivanje položaja Roma (2016-2025), usvoje i Akcioni plan za implementaciju.

On je podsetio da IPA programi izdvajaju značajna sredstva i dodao da je sada za implementaciju projekta opredeljeno 11,5 miliona evra, a da je planirano oko dvadesetak miliona za nastavak.

Benedikt je istakao da su „Romi najveća nacionalna manjina u Evropi, u isto vreme i najmarginalizovanija“.

Ambasador Andrea Oricio, šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji izjavio je da je „izvrstan posao urađen u 20 pilot opština“ i ocenio da je izuzetno bitna prezentacija prakse na terenu.

On je naglasio, kao veoma važnu, komplementarnost međunarodne zajednice po ovom pitanju, a govoreći o samom projektu, istakao da je 191 pedagoški asistent pri mobilnim timovima dobio sertifikate i da je urađeno 13 urbanističkih planova, u Smederevu i sistem kanalizacije, čime je, kako je ocenio, stvoren put za stvaranje inkluzivnosti.

Pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Jovanka Atanacković, izrazila je zadovoljstvo onim što je na planu projekta urađeno u prethodnom periodu i istakla da je najveća pomoć bila iz programa IPA 2012.

Ocenila je da ima još posla, da će Srbija nastaviti da radi u ovom pravcu „dok svaki stanovnik nema život dostojan čoveka“.

Ona je najavila i novi Zakon o stanovanju koji će doneti mnoge novine.

Učesnicima su se u prvom delu konferencije obratili predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović i zamenik gradonačelnika Smedereva Bojan Teofilović, nakon čega je svečano potpisana Deklaracija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou, za gradove i opštine u kojima su formirani mobilni timovi za inkluziju Roma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari