Izgleda da je Prijepolje podjednako udaljeno od kompletiranja organa lokalne vlasti i čelnih funkcionera opštine nakon ponovljenih novembarskih izbora i od još jednih novih izbora. Da tek legitimisana i nekompletna prijepoljska vlast većna startu ima međusobnih nesporazuma sa ne tako malom dozom i nepoverenja, a koje mogu jedino da razreše stranački prvaci DS, SDP i SNS u Beogradu i Novom Pazaru, videlo se na primeru odlaganja, 16. januara zakazanog, četvrtog nastavka konstitutivne sednice SO, na kojoj je trebalo da Dragoljub Zindovićiz Nikolićeve Srpske napredne stranke bude izabran za predsednika opštine, a dosadašnji predsednik organa privremene vlasti Dobro Lazarević, lokalni šef demokrata, za zamenika. Od toga nije bilo ništa, osim što je odbornicima kraćim obaveštenjem, sa potpisom novoizabranog predsednika lokalnog parlamenta Ćamila Hadžalića (SDP) i to dan pre najavljene sednice, rečeno da do daljnjeg nema skupštinskih sednica.

Da li će rukovodstvo OO SDP u Prijepolju ostati čvrsto pri stavu da ne daje, preko svoje odborničke grupe u SO, glasove izboru čelnika opštine, kandidatu iz SNS, što je sadržavao paket nagodbi i pogodbi sa ovom strankom, demokratama i socijalistima, a da bi za uzvrat, uz ostala rukovodeća mesta i funkcije, Ljajićeva partija dobila policijsku i poresku upravu, znaće se, verovatno, pre polovine februara do kada je zakonski rok za izbor prvih opštinskih funkcionera. U protivnom, prijepoljski birači morali bi i po treći put da okušaju sreću sa izborima. Bespomoćni čelnici lokalnih odbora iz stranaka vladajuće većine, koje su stale na pola puta u pravcu konstituisanja potpune skupštinske i izvršne vlasti, svesni da se o nekim kadrovskim kombinatorikama adresa odlučivanja nalazi izvan opštine, zaćutali su i nalaze se u iščekivanju poruka, a možda i naređenja iz Beograda.

Na drugoj strani, odbornici i lideri opozicionih lokalnih partija u svojim izjavama i saopštenjima za javnost kritikuju SDP, DS, SNS i SPS da su svojim neprincipijelnim i neodgovornim ponašanjem doprineli da Prijepolje i građani budu njihovi višemesečni taoci.

– Osnovni razlog za poslednje odlaganje zakazane sednice SO je u tome što jedna neprirodna i nenormalna koalicija ne može nikako da se složi o podeli plena, funkcija i direktorskih mesta, kaže Zulkefil Bato Sadović, predsednik OO Demokratske partije Sandžaka, koja u lokalnom parlamentu u Prijepolju ima osam odborničkih mesta. „Ne samo da ne mogu da se između sebe oni dogovore, nego izgleda to ne mogu ni oni gore u državi. Neko za ovakvo stanje mora da odgovara“, rekao je Sadovići prozvao novoizabranog predsednika opštinske skupštine Ćamila Hadžalića da odmah podnese ostavku.

– Situacija sa nezakonitim odlaganjem sednice skupštine na najbolji način oslikava karakter ove moguće buduće, još neformirane vlasti u Prijepolju. Ovo je i jasan signal da ta vlast u svom radu nema nameru da se drži zakona i propisa koji regulišu rad skupštine i njenih organa, većda će ta vlast, ako je uopšte i bude, drsko i osiono ne birajući metode i sredstva da bi ostvarila svoje ciljeve, funkcionisati isključivo u interesu nekolicine pojedinaca koji će sesti u rukovodeće fotelje. Sve se ovo u stvari i dešava zbog njihovog međusobnog gloženja na štetu građana, a na sopstvenu korist, ističe Vukosav Tomašević, skupštinski odbornik i predsednik lokalnog odbora DSS u Prijepolju koji je i dva mandata proveo u poslaničkim klupama Skupštine Srbije.

– Izborom skupštinskih čelnika Prijepolje je, skoro posle godinu dana dobilo novu vlast pri čemu mu je pripala čast da bude prvi grad u Srbiji u kome je počela javna partijska saradnja Demokratske stranke i radikala Tomislava Nikolića. Mnogi naši sugrađani ostali su bez reči od ovakve koalicije. Zaprepašćeni su i osećaju se prevarenim. Svi oni koji su u maju, glasajući za DS i SDP, glasali su protiv SRS i Tomislava Nikolića, a sada nakon novembarskih izbora, ne mogu da shvate da su ponovo glasajući za demokrate i Ljajićev SDP, posredno glasali za Nikolića i njegove radikale, ističe se u saopštenju OO LDP u Prijepolju, koje je potpisao njegov menadžer Zoran Reljić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari