Direktor kosovske Agencije za statistiku: Kazne za one koji ne žele da se popišu iznosiće 2.000 evra 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Direktor kosovske Agencije za statistiku Avni Kastrati izjavio je danas za program Radio Kosova na srpskom da će kazne za one koji ne žele da budu popisani na popisu stanovništva od 5. aprila do 17. maja iznositi 2.000 evra.

 

Popis će se prvi put obaviti i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica na severu Kosova. U popis će biti uključeno i stanovništvo koje živi van Kosova.

Kastrati je naglasio da je popisivač u obavezi da, ako je potrebno, tri puta obiđe svaku porodicu, da ostavi kontakt telefon ili imejl adresu.

Govoreći o kaznama za one koji odbiju da se popišu, naveo je da ona iznosi 2.000 evra po osobi.

„Tako, na primer, ako je u pitanju petočlana porodica koja neće da se popiše kazna bi za njih iznosila 10.000 evra. Kazna ne važi za one koje popisivač ne pronađe na adresi“, pojasnio je Kastrati.

Istakao je da se popis ne odnosi na plaćanje poreza ili nekih taksi, već je važan za pojedince kada traže neku pomoć od Vlade Kosova i opštine ili ako konkurišu za bilo koji posao na Kosovu.

Kastrati napominje da je za građane koji ne žive na Kosovu omogućeno učešće na popisu onlajn.

Kako je rekao, preliminarni podaci popisa biće objavljeni krajem juna ili početkom jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari