Kineski premijer Ven Điabao izjavio je juče u razgovoru sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton u Pekingu da je „tajna“ dobrih odnosa Sjedinjenih Država i Kine u uzajamnom „poštovanju“. Ven se sa Klintonovom i američkim ministrom finansija Timotijem Gajtnerom sastao u okviru godišnjeg ekonomskog i strateškog dijaloga Kine i SAD.


Timoti Gajtner i Hilari Klinton prethodno su se sastali s kineskim predsednikom Hu Đintaom koji je izneo slične stavove pozivajući na „poštovanje“ i „međusobno razumevanje“, prenela je Beta.

Godišnji ekonomski dijalog Kine i SAD u senci je spora Pekinga i Vašingtona zbog kineskog advokata-aktiviste Čena Guangčenga. Čeng je juče izašao iz ambasade SAD u Pekingu, gde je proveo šest dana. On je zatražio američku pomoć da napusti svoju zemlju, pošto je pobegao iz kućnog pritvora u unutrašnjosti Kine. Čen je juče zbrinut u pekinškoj bolnici zbog povrede noge.

Kako je izvestio Bi-Bi-Si, američkim zvaničnicima nije bilo dozvoljeno da ga posete. Zamenik šefa diplomatske misije SAD u Pekingu viđen je da ulazi u bolnicu s poklonima, ali se sastao samo s Čenovom suprugom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova juče je pozitivno odgovorilo na Čenov zahtev da se prijavi na studije u SAD. Klintonova je na konferenciji za novinare u Pekingu rekla da je „ohrabrena“ ovom odlukom.

– Postignut je napredak da mu se (Čenu) pomogne da ima budućnost kakvu želi – kazala je Klintonova. Ona je rekla da je američki ambasador u Kini telefonom razgovarao sa Čenom, te da je lekaru ambasade bilo dozvoljeno da ga poseti. Neki analitičari ocenjuju da još postoji mogućnost da Čenov odlazak iz Kine bude sprečen ili odložen. Kada je reč o proceduri, ima mnogo potencijalnih komplikacija koje mogu da otežaju Čenov put. Budući da je okružen policijom i da američki zvaničnici nisu mogli da dođu do njega, stiče se utisak, navode zapadni izveštači, da je Čen u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari