Đerlek posetio Opštu bolnicu Pirot 1Foto: Zoran Panić

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas u Pirotu „da je uveren da ćemo uspeti da pobedimo korona virus”, a s druge strane „da će se odgovoriti i na ono što zahtevaju pacijenti koji nisu kovid pozitivni”.

„To su hronični pacijenti sa vrlo teškim komplikacijama i potrudićemo se da i njima pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Đerlek medijima posle sastanka sa direktorom Opšte Bolnice Pirot, lekarima i medicinskim osobljem ove zdravstvene ustanove i predstavnicima lokalne samouprave u Pirotu.

Đerlek je rekao da po nalogu Ministarstva obilazi i Pirotski okrug i da želi da se na licu mesta  uveri kako funkcioniše zdravstveni sistem u svim regionima Srbije.

“U ime predsednika Srbije i ministra zdravlja svim zdravstvenim radnicima upućujem veliku zahvalnost svim zdravstvenim radnicima za sve ono što su učinili za ovih godinu i po dana i da ih pripremim, kao i građane, da će borba protiv virusa korone još trajati”, rekao je Đerlek, dodajući da su razgovarali o funkcionisanju kovid centra u Opštoj bolnici Pirot.

Đerlek je demantovao neke informacije da u većini bolnica u Srbiji nema dovoljno sredstava za lečenje kovid pacijenata.

“Demantujem ove laži jer ne znam šta država za ovih godinu i po dana nije nabavila, a šta u svetu postoji. Izgradili smo tri kovid bolnice, rekonstrukcija četiri klinička centra, 19 opštih bolnica je u obnovi, nabavili sve moguće najskuplje lekove, imamo u svim bolnicama obezbeđen kiseonik. Trudimo se da nam prioritet bude zdravlje ljudi i očuvanje života. U pirotskoj Bolnici uverio sam se da u ovoj ustanovi imaju sve što im je potrebno da leče kovid pacijente. Razgovarali smo kako zaustaviti lanac širenja korone. Taj prvi ispit kad je reč o imunizaciji nismo položili, iako je mogu da kažem da je procenat od 54 odsto vakcinisanih mali. Dozvolili smo virusu da mutira”, rekao je Đerlek, dodajući da je zadatak da se taj procenat poveća.

On je dodao da je u Pirotu “taj posao dosta dobro odrađen” i da vakcinisanih preko 54 odsto, „što je za svaku pohvalu“.

Razgovarali smo i novoj odluci Kriznog štaba i Vlade o uvođenju kovid propusnica.

„Na današnjem sastanku je bio i zamenik gradonačelnika Pirota. Želimo da uspostavimo što bolju kontrolu primene važećih mera, jer virus vreba. Kontrole inspektora u Pirotu su počele sinoć a biće kontrole ugostiteljskih objekata i večeras posle 22 sata“, rekao je Đerlek, dodajući da je u Opštoj bolnici Pirot dobio podatak da je 78 odsto zaposlenih vakcinisano.

Direktor Opšte bolnice Pirot Goran Petrović je rekao da ova zdravstvena ustanova ima 66 kreveta u tri kovid jedinice.

“U ovim kovid jedinicama rade po četiri lekara u jednoj smeni i po tri medicinske sestre”, rekao je Petrović.

U ovom trenutku Opšta bolnica ima 55 pacijenata, od kojih je jedan intubiran i četiri su na mašinama.

“Najviše je pacijenata iz Pirota- 40,  iz Dimitrovgrada sedam, iz Babušnice četiri, Bele Palanke tri i jedan je pacijent iz Beograda”, rekao je Petrović.

Sastanku u Opštoj bolnici prisustvovali su zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić i načelnik Odeljenja za stambeno- komunalnu delatnost i inspekcijske poslove Gradske uprave Pirot Bojan Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari