Čak šestoro predstavnika srpskog tenisa nastupilo je u prvom kolu Vimbldona, ali Otvoreno prvenstvo Engleske nastavljaju njih četvoro. Novak Đoković je odbranu titule na nezvaničnom šampionatu sveta započeo ekspresnom pobedom nad nekadašnjim „brojem 1“ Špancem Huanom Karlosom Fererom – 3:0 (po setovima 6:3, 6:3, 6:1), Janko Tipsarević dobio je uzbudljiv duel s Argentincem Davidom Nalbandijanom – 3:0 (6:4, 7:6, 6:2), a maksimalan učinak u muškom singlu zaokružio je Viktor Troicki trijumfom u maratonskoj borbi s Marselom Granoljersom iz Španije – 3:2 (7:5, 7:6, 3:6, 2:6, 8:6).

Od devojaka je prošla samo Bojana Jovanovski, „preskočivši“ povređenu Grkinju Eleni Danilidu pri rezultatu 1:1 u setovima i vođstvu od 2:0 u odlučujućoj deonici, jer je Jelena Janković lošu formu potvrdila očekivanim porazom od nekada vodeće na WTA listi Belgijanke Kim Klajsters – 0:2 (2:6, 4:6), a Srpkinja ruskog porekla Vesna Dolonc i pored dobrog početka izvukla deblji kraj u susretu s Bugarkom Cvetanom Pironkovom – 1:2 (7:5, 0:6, 5:7), dok će naša najbolje kotirana teniserka Ana Ivanović danas na megdan Španjolki Mariji Sančez.

Novak Đoković, od kojeg kao i uvek najviše očekujemo, nije imao dostojnog rivala u Fereru, u čemu ide prilog i podatak da ga je savladao za samo jedan sat i 40 minuta. Jeste Španac napravio prvi brejk u susretu i poveo s 2:1, ali je istog trenutka počeo ples prvog reketa sveta, koji mu je do kraja prepustio još samo pet gemova, od toga u trećem svega jedan.

– Stvarno mi je drago što sam odigrao dobro na terenu, na kojem imam uvek poseban osećaj, drugačiji nego na bilo kom drugom. Nije nimalo lako pobediti nekoga kao što je Ferer, a ja sam nervozno otvorio meč zbog 12 meseci neigranja na travi, ali sam brzo došao do svog ritma i napravio prvi korak u odbrani titule – rekao je Đoković, čiji je sledeći protivnik Amerikanac Rajan Harison.

Tipsarević je naišao na veliki otpor Nalbandijana u prva dva, neizvesna seta, ali ih je rešio u svoju korist, da bi u poslednjem znalački iskoristio pad u igri i nervozu rivala.

– Imao sam sreće. David je imao dosta šansi za brejk, ali sam ja bio psihi?čki veoma snažan i spreman. Ne želim da potcenim svoju dobru igru – iskren je bio Tipsarević posle nešto manje od dva i po sata duge premijere, nakon koje ga čeka okršaj s 130. igračem Rajanom Svitingom iz SAD.

Drugog kola se s najviše muke domogao Viktor Troicki. Naš teniser je „na mišiće“ stekao 2:0, pa „se namestio“ Granoljersu za 2:2, da bi u ujednačenom petom setu smogao snage da bude za nijansu bolji od španskog kolege, posle kojeg mu sleduje duel sa Slovakom Martinom Kližanom.

Jovanovskoj se osmehnula sreća, pa je plasmanom u narednu rundu ponovila njen najbolji rezultat na ovom gren slem turniru iz 2010. godine, a u narednom meču s 15. igračicom sveta Sibinom Lisicki (Nemačka) ima priliku da ode korak dalje. Doloncova i Jankovićeva oprostile su se od takmičenja u Londonu. Prva se „poklonila“ Bugarki, a druga lošije rangiranoj, ali u ovom trenutku kvalitetnijoj Belgijanki. Jelena je samo u jednom delu drugog seta podsetila na svoje slavne dane, pa ne čudi što ju je Kim ostavila na marginama ovogodišnjeg Vimbldona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari