Đubre na niškom Novom groblju, u pogrebnom preduzeću se žale na manjak radnika 1Foto: Zorica Miladinović/Danas

Đubre na sve strane, nema ni približno dovoljno kontejnera, ne može da se priđe grobovima od nabacane zemlje ili blata, a iskopana zemlja, šut i posečeno zelenilo se bacaju na staze i prolaze… Nečuveno, može se ovih dana čuti komentar među posetiocima niškog Novog groblja, kojim gazduje gradsko pogrebno preduzeće Gorica.

U Gorici za Danas kažu da se maksimalno trude da održavaju Novo groblje i dva groblja u Niškoj Banji, koja su u njihovoj nadležnosti, ali da nemaju dovoljno radnika, zbog čega su, između ostalog, bili prinuđeni da za ove poslove angažuju i privatne firme.

Pred Zadušnice, koje se obeležavaju ove subote, organizovali su i akciju uređivanja grobalja u kojoj učestvuju i “zaposleni iz administracije preduzeća”.

Na veliki problem sa održavanjem Novog groblja vrlo ilustrativno upozorila je krajem prošle godine humka, odnosno nabacana gomila zemlje prekrivena cvećem, koja je postavljena na ulazu u zgradu menadžmenta Gorice.

Građanin Nikola Aranđelović je nešto kasnije kazao da je to on uradio ne da bi insinuirao bilo čiju smrt ili poslao političku poruku, već da onemogući zaposlenima da priđu do kancelarija jer ne rade posao za koji ih građani plaćaju.

“Nisam mogao ni da priđem grobnom mestu moje majke jer se pored njega i nekoliko okolnih nalazilo nekoliko kubika zemlje, pa sam ispred ulaza dovezao deo te zemlje, kao i naše cveće koje je bilo ‘pomereno’ na tuđi grob“, objasnio je motive Aranđelović, dodajući da je i „svaki kontejner iz okruženja prepun, pošto ih nisu praznili 50 dana”.

Pogrebno preduzeće Gorica je u aprilu prošle godine za “održavanje zelenih površina” na Novom groblju i grobljima u Niškoj Banji angažovalo konzorcijum u kojem su beogradske firme “Ge 2 Falkon” i “Alijansa 20-21”. One su na tenderu za taj posao, oročen na godinu dana, inkasirale 15,6 miliona dinara, uključujući PDV.

I tada se u upravi Gorice moglo čuti da su ih angažovali jer nemaju dovoljno sopstvene radne snage. Ipak, po tvrdnji mnogih građana, održavanje ovih grobalja nije se popravilo ni sa uključivanjem firmi sa strane.

„U skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, JKP Gorica je zadužena isključivo za održavanje groblja kao objekta, dok su o samim grobnim mestima u obavezi da se staraju zakupci, odnosno korisnici. Međutim, osluškujući primedbe građana i posetioca grobalja, Gorica je 2021. godine otpočela sa održavanjem i samih grobnih mesta, po zahtevu njihovih zakupaca, zbog čega je, usled deficita postojećih kadrovsko-tehničkih kapaciteta, angažovan konzorcijum ovih privrednih subjekata iz Beograda, kao najpovoljniji ponuđač“, rekli su danas u upravi ovog pogrebnog preduzeća.

U upravi su kazali da su ugovori sa dve beogradske firme na snazi do kraja marta ove godine, a da Gorica „ne planira raspisivanje takve nove nabavke u ovoj godini“.

Oni su dodali da očekuju da „u najskorije vreme dođe do novih zapošljavanja radnika na održavanju grobalja”, čime bi se “kvalitet usluga preduzeća podigao na još viši nivo“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ocenila je nedavno da su za smeće na novom groblju “odgovorni sami građani”.

Ona je kazala da smeće ne raznose radnici Gorice već “neko od nas ko ode i jednostavno, iz ko zna kojih razloga, ne želi da baci smeće u kontejner nego ga ostavi pored kontejnera”, pa potom “dune vetar i raznese ga”.

 

I ranije angažovane privatne firme

Gorica je, inače, krajem 2020. godine preuzela “uređenje zelenih površina” na grobljima u Nišu i Niškoj Banji od javnog komunalnog preduzeća Medijana, nakon što su građani ukazivali da ni to preduzeće takav posao ne radi ni približno kvalitetno, već su groblja zapuštena. I te godine je za “uklanjanje vegetacije i usluge plevljenja i uništavanja korova oko grobnih mesta i pristupnih staza“ dodatno angažovana jedna privatna firma, „Kedić AM“ iz Obrenovca, po ceni od 1.320.000 dinara.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari