Dobitnica Befem nagrade: Podigla sam glas protiv nasilja 1

Povodom 8. marta, Feministički kulturni centar BEFEM dodeljuje priznanja za feminističku i žensku borbu „Bring The Noize 2023“. Priznanje za podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga dobile su anesteziološkinje Gordana Jovanović i Vojislava Nešković.

Gordana Jovanović je pretrpela nasilje na poslu, od doktora s kojim je radila. Posle šest godina, dobila je i presudu.

„Ova nagrada je došla kao iznenađenje, jer sam vodila lični borbu, nisam imala neki cilj. Na kraju je ispalo primećeno i jako mi je drago, dala sam i glas ženama koje nisu imale i skrenula pažnju na ovu temu. Ja sam doživela fizičko nasilje od kolege i vodila sam pravnu borbu, dobila presudu Apelacionog suda da sam pretrpela strah, ali da mi, nažalost, nije čast ugrožena“, rekla je u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Bez obzira na presudu, kaže, oseća se posebno. „Zbog svega što se dešava, što smo podigle glas protiv nasilja nad ženama“, dodaje.

„Ja sam razmišljala da ja kao intelektualka, profesorka na fakultetu nalazim se u povlašćenom položaju, pa kad sam se ja susretala s tim, zamislite kako je ženama koje nemaju glas“, poručila je Jovanović.

Doktorka Nešković je pisala o ovom slučaju jer je Jovanović njena koleginica, ali i ne samo zbog toga.

„Članak sam napisala zbog poznanstva s koleginicom, želela sam da ne ostane usamljena u svemu tome, a sa druge strane, osećala sam profesionalnu obavezu jer nas dve jesmo vidljive i prepoznate u anesteziološkoj zajednici. Da kažemo da nasilje može da se desi, da se ljudima skrene pažnja da je to nedopustivo i da se zajedno moramo boriti i izboriti“, naglasila je Nešković.

Priča i da je njihov posao stresan ali da je nedopustivo da se neke stvari normalizuju.

„Mnoge stvari se normalizuju, posebno verbalno nasilje i seksizam. Mislim da je važno da ljudi prepoznaju da su to situacije koje ne moraju sve osobe podjednako da doživljavaju, i da je naš posao da gradimo bezbedno okruženja zbog pacijenata pre svega“, rekla je Nešković.

Prema njenim rečima, zbog toga ovaj slučaj njene koleginice nije smeo da ostane bez reakcija u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari