U pirotskoj Mlekarskoj školi Dr Obren Pejić, sa domom učenika, posle mlekarice, odnosno najsavremenije kompjuterske mlekarske radionice, počela je da radi i savremena linija za proizvodnju svih vrsta peciva na kojoj tajne ovog zanata uče budući pekari. Uskoro će u školi početi da radi i radionica za preradu mesa. U školi kažu da će učenici imati najbolje uslove za praktičnu nastavu iz oblasti mlekarstva, pekarstva i mesarstva. Školu pohađa 260 učenika. U novoj školskoj godini škola će upisati jedno odeljenje prehrambenog tehničara, jedno odeljenje prerađivača mleka i jedno kombinovano odeljenje pekara i mesara.


Profesor praktične nastave u školi, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Nenad Đorđević kaže da je ova savremena oprema omogućila učenicima da praktičnu nastavu obavljaju u školi a ne, kao do sada, u nekoj od pekara u gradu.

– Najnovija oprema koju smo dobili od Ministarstva prosvete sastoji se od savremene pećnice i mesilice. Sami smo adaptirali radionicu i sve prateće sadržaje. Reč je zaista o vrednoj opremi koju koriste ozbiljne pekare, tako da naši đaci imaju prilike da rade u najboljim mogućim uslovima, te da po završetku školovanja, bez ikakvih problema i priprema, krenu normalno da rade pekarski posao. Predstoji nam uvođenje HACCP standarda, koji će nam omogućiti da se naše pecivo pojavi i na tržištu – kaže profesor Đorđević, dodajući da poslodavci sve više traže stručnjake koji imaju određenu vrstu zanata i praktičnog znanja.

U ovoj obrazovnoj ustanovi školuju se budući majstori mlekari, mesari, pekari i prehrambeni tehničari iz mnogih krajeva Srbije. Posle završetka školovanja, veoma su tražen kadar i mnogo lakše dolaze do posla. Pirotska Mlekarska škola jedna je od prvih u Srbiji koja ima ogledna odeljenja sa mnogo više praktične nastave koja omogućava da se učenici što bolje osposobe za rad.

– Nova oprema nam je olakšala izvođenje praktične nastave. Ranije smo na praksu išli van škole, u pekare, a sada nam je sve nadohvat ruke. Mislim da je naša škola zaista škola budućnosti jer pruža mnogo praktičnog znanja koje se sve više traži, a dobra je i prohodnost na mnogim fakultetima – kažu pojedini učenici.

Pravi pirotski kačkavalj

Škola ima i mlekarsku radionicu u kojoj se po originalnoj recepturi staroj nekoliko vekova proizvodi čuveni pirotski kačkavalj i sir, veoma traženi na tržištu. Mlekarska radionica za praktičnu nastavu opremljena je 2007. godine. Nabavku opreme vredne 170.000 evra finansirali su Evropska unija i Ministarstvo prosvete i sporta. Reč je o kompletno kompjuterizovanoj liniji za pasterizaciju mleka, proizvodnju jogurta i svih vrsta sireva i kačkavalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari