Dodeljene stipendije mladim naučnicama 1Foto: V. A./Danas

Ana Dobrota, docentkinja na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Isidora Kešelj, docentkinja na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Milica Radaković, doktorandkinja na Departmanu za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dobitnice su nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ za 2023. godinu.

One su izabrane na konkursu istoimenog programa koji se 13. godinu zaredom sprovodi u Srbiji. Mlade naučnice dobile su stipendije u iznosu od po 5.000 evra za realizaciju svojih istraživačkih projekata u Srbiji.

Od pokretanja programa do danas u našoj zemlji je nagrađeno 38 naučnica u oblasti prirodnih nauka, za čije stipendije je izdvojeno gotovo 20 miliona dinara.

– Divna ideja za podršku sjajnim, hrabrim, pametnim ženama koje menjaju našu svakodnevicu i koje menjaju naš svet – rekla je ministarka nauke Jelena Begović, čestitajući 25 godina postojanja programa Loreal – Unesko „Za žene u nauci“, koji se danas realizuje širom sveta i uključuje različite vidove podrške i afirmacije uloge žena u istraživanju i njihovog doprinosa globalnom naučnom napretku.

Govoreći o zastupljenosti žena u nauci Begović je navela da su 33 odsto naučnika u svetu žene, a samo četiri odsto su dobitnice Nobelove nagrade.

– U Evropi žene zauzimaju svega 18 odsto vsiokih akademskih pozicija. Međutim, to u Srbiji nije slučaj. Treba da budemo ponosni što su u Srbiji preko 50 odsto studenata i više od 50 odsto doktora žene. Od 11 instituta koji su u okviru Univerziteta u Beogradu, njih devet je na rukovodećim pozicijama. Čak i u STEM oblastima u Srbiji je između 37 i 42 odsto žena, što je fantastična brojka – rekla je Begović.

Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju Srbije sa Uneskom, je rekao da bi voleo da ne postoji nagrada koja se zove „Za žene u nauci“ i da rodna ravnopravnost nije tema, već da se govori samo u nauci.

Novi konkurs za dodelu stipendija naučnicama biće otvoren 1. januara 2024. i trajaće do marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari