Dodeljeni ključevi stanova pripadnicima služba bezbednosti u Kragujevcu 1Foto: V. G.

– U MUP-u Srbije radim 31 godinu. Do sada sam živeo u porodičnoj kući, sa roditeljima, suprugom i dvoje dece. Ovaj stan mi mnogo znači jer ću konačno moći samostalno da živim. Cena stana je bila veoma povoljna 430 evra po kvadratu, plus PDV, a ja sam uzeo kredit na 20 godina, ističe Srdan Savović, pripadnik saobraćajne policije iz Kragujevca.

On je samo jedan od desetoro pripadnika službi bezbednosti koji su danas dobili ključeve svojih novih stanova.

Ključeve su im svečano uručili gradonačelnik Nikola Dašić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

– Podstanar sam već deset godina, a moja porodica od 1999. godine, pošto smo došli sa Kosova, iz Peći. Konačno je došlo vreme da sa ćerkom pronađem mesto pod suncem. Pošto smo dobili ključeve, idemo da vidimo kako stan izgleda, a uselićemo se što brže možemo, kaže Nadica Stojanović, koja je na kredit kupila stan od 62 kvadrata.

Za nekoliko meseci i poslednji stanovi u ovom kompleksu u naselju Denino brdo trebalo bi da dobiju upotrebnu dozvolu i tada će biti završeni svi stanovi koji su u Kragujevcu predviđeni za pripadnike služba bezbednosti.

Ukupno će biti izgrađeno 972 stana.

– Najveće interesovanje vlada za stanovima u Beogradu, ali i u Kragujevcu su pripadnici službi bezbednosti zainteresovani, jer su stanovi ponuđeni po izuzetno povoljnoj vantržišnoj ceni. Trenutno je useljeno oko 150 stanova, ali očekujemo da će sada, kada je skoro sve završeno, svi stanovi biti prodati, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Dodeljeni ključevi stanova pripadnicima služba bezbednosti u Kragujevcu 2
Foto: V.G:

Međutim, iako je, po rečima gradonačelnika Dašića, interesovanje za stanove veliko, ovo naselje još uvek ne deluje “živo”.

Tek na ponekoj terasi su primetne garniture za sedenje ili veš koji se suši, ali deluje da u većini stanova još uvek niko ne živi.

U središnjem delu naselja izgrađeno je igralište, na kome nismo zatekli decu, iako su na raspustu i nisu zauzeti školskim obavezama.

Moguće da ih je kišno jutro u Kragujevcu oteralo u stanove.

Ipak, kad se prošeta ulicama i stazama između zgrada, nema nijednog opuška, a nema ni đubreta u kantama, što je obično prvi znak da neko živi na tom prostoru.

Kamen temeljac za ovo naselje položen je u aprilu 2019. godine, a prva useljenja u zgrade napravljene u kragujevačkom naselju Denino brdo slavila su se u avgustu prošle godine, kada su prvi stanari ovog kompleksa dobili ključeve.

Tada su završeni radovi u fazi 1a, u kojoj je izgrađeno 216 stanova.

Grad Kragujevac je za izgradnju ovog naselja ustupio državi deset hektara zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a zatim sproveo i sve radove na uređenju, izgradnji saobraćajnica, kao i vodovodne i kanalizacione mreže i infrastrukture.

Stanovi su građeni u deset zgrada, a njihova ukupna površina iznosi 90.000 kvadrata.

Dodeljeni ključevi stanova pripadnicima služba bezbednosti u Kragujevcu 3
Foto: V. G.

Prosečna kvadratura stanova iznosi 55 kvadrata, a u ponudi će biti najviše jednoiposobnih i dvosobnih stanova.

Država je u izgradnju naselja u Deninom brdu uložila 36 miliona evra.

– Veoma sam ponosam što smo u Kragujevcu uspeli da izgradimo skoro 1.000 stanova. Uložili smo 36 miliona evra, ne samo da izgradimo stanove za pripadnike službi bezbednosti, već da izgradimo najveće naselje koje je u prethodnim decenijama izgrađeno u ovog gradu, u srcu Šumadije, istakao je ministar Momirović.

On je dodao da ovde ne staju investicije u Kragujevcu.

Po njegovim rečima, od strateške je važnosti za državu i grad da se izgradi severna obilaznica oko Kragujevca i država intezivno radi na projektnoj dokumentaciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari