Stevanu Divjakoviću Februarska nagrada Novog Sada 1foto: press služba Gradske kuće

Februarska nagrada Grada Novog Sada uručena je danas dobitniku tog priznanja, kompozitoru Stevanu Divjakoviću, na svečanoj akademiji povodom Dana grada, koja je održana u Gradskoj kući.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Divjaković dobio priznanje za svoju delatnost „koja je mnogostrana, bogata i predstavlja ovog umetnika ne samo kao uspešnog kompozitora, već i kulturnog poslenika čije se kompozicije izvode u gotovo svim zemljama Evrope, u prestižnim koncertnim dvoranama“.

Divjakovića su za priznanje predložili Udruženje kompozitora Vojvodine uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture .“

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje istaknutim Novosađanima za dela i dostignuća „koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana“, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

„Biti Novosađanin danas znači biti stanovnik Evropske prestonice kulture. Novi Sad je danas zapravo priča o svima nama o tome kakvi smo, šta smo danas i šta hoćemo da budemo. Nama je sloboda stigla 1. februara pre 274 godine, a sa njom ime, status, šansa da se grad razvija i napreduje“, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svečanosti.

U okviru svečane akademije nastupio je orkestar „Kamerata Novi Sad“, prikazan je film o dobitniku Februarske nagrade i o Novom Sadu kao evropskoj prestonici kulture.

Dan Grada obeležava se 1. februara, kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Prigodna markica

Stevanu Divjakoviću Februarska nagrada Novog Sada 2
foto: press služba gradonačelnika Novog Sada

Pošta Srbije u saradnji sa fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture izradila je prigodnu marku posvećenu Novom Sadu, koja će danas biti zvanično puštena i poslata gradovima pobratimima.

Dan Grada čestitao je i direktor JP Pošte Srbije Zoran Đorđević gradonačelniku Novog Sada, uručivši mu markicu.

 

 

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari