Bez tima i trenera čekao je Novi Pazar početak prošle sezone. I u bukvalnom smislu očekivalo se da sve ono što se nema padne s neba. Tako je i bilo, „Kula“ se srušila, a na njenim temeljima nastao je najbolji tim Novog Pazara u kratkoj superligaškoj istoriji kluba. Danas podudarnosti sa julom 2013. godine gotovo da nema. Gro starosedelaca i dalje je u klubu, novi trener je stigao na vreme, čeka se jedino povratak Nemanje Arsenijevića.

U okolnostima kada se fudbaleri u našim klubovima zadržavaju uglavnom šest meseci samo retke pristalice Novog Pazara će vam reći da su najznačajnija pojačanja odavno među plavima, još od prve prozivke. Ostanak Vukovića, Đorđevića, Otaševića, Kecapa, Ragipovića, Rusmira, Obrovca, Sotirovića, Jevtovića, Pavlovića i Selimovića je toliko značajan da ma ko stigao u klub do kraja prelaznog roka neće biti u stanju da toliko podigne temperaturu među navijačima koliko su to učinili oni koji su odlučili da i dalje gaze travu Gradskog stadiona.

Nije se to dogodilo ni posle dugo očekivanog i više nego iznenadnog dolaska Seada Hadžibulića, uz Envera Alivodića u ovom trenutku najpoznatijeg i najboljeg fudbalera Novog Pazara koji je igrao van matičnog kluba. Nakon što su popularnog Hadžija „privoleli“ da se vrati u klub mogu da odahnu i čelni ljudi Novog Pazara. Tim potezom zatvorili su usta svim kritizerima, a brojni su, kako sve čine da iz Novog Pazara oteraju Pazarce. Koliko to klubova naše Superliga u prvom timu ima većinu fudbalera iz svog grada? Ne mnogo. Novi Pazar će u borbu za bodove najverovatnije krenuti sa trojicom, četvoricom (Hadžibulić, Kecap, Ragipović, Selimović), a možda se još neko od onih koji do sada nisu bili u prvom planu nametne tokom priprema na Zlataru.

Kad to niko nije očekivao, jer je nekoliko dana ranije stavio potpis na vernost OFK Beogradu, stasiti centarfor Sead Hadžibulić posle osam godina igranja u našoj i singapurskoj elitnoj ligi vratio se u Novi Pazar. Vidno zadovoljan što će konačno zaigrati za Novi Pazar u Superligi Hadžibulić je, između ostalog, kazao: ,,Znam da se od mene mnogo očekuje, ali ću se pre svega truditi da svoju igru podredim kolektivu“. U Novi Pazar, kao pozajmljen igrač beogradskog Partizana, stigao je i dosadašnji centralni odbrambeni fudbaler BSK Borče 20 – godišnji Stefan Savić. Raspoložen i zadovoljan izborom kluba rezonuje manirom iskusnog fudbalera: ,,Znam da je konkurencija u timu velika. Došao sam da igram, a da li to zaslužujem je na treneru da proceni“. Do dogovora između fudbalera i kluba došlo je uz posredovanje jednog od članova uprave Novog Pazara Amka Brunčevića.

Umesto Radoša Protića, novog fudbalera Sarajeva, na poziciji levog beka igraće 26-godišnji Žarko Udovičić, koji je u Novi Pazar stigao iz kruševačkog Napretka. Posle četiri godine na Gradski stadion vratio se i 30-godišnji defanzivac Miloš Živković. Rođeni Nišlija u prošloj sezoni nosio je dres rumunskog prvoligaša Botošanija.

Nezadovoljni će ostati samo oni, nije da ih nema, koji sanjaju stranca u tima (kad se kaže stranac misli se na fudbalera koji dolazi izvan bivših jugoslovenskih republika). Vremena da se u tom pravcu deluje još ima, ali objektivno mali su izgledi da se neki takav fudbaler do početka prvenstva pojavi u timu. Novi Pazar će tako ostati jedan od malobrojnih klubova naše Superlige u kojem nikada nije igrao igrač u čijem pasošu piše da dolazi van prostora nekadašnje SFRJ (imao ga je kao prvoligaš).

Onima koji su navijali da bar jedan od četvorice Brazilaca, koji su ko zna kojim putevima ovoga leta stigli u Novi Pazar, ostane u gradu fudbala želja se opet nije ispunila. Kako su došli tako su i otišli – u paketu. Jeste da sama pojava stranih igrača na terenu deluje atraktivno i podiže gledanost utakmica, ali isto tako istina je i da su klubovi koji su se u prošloj sezoni najviše oslanjali na njihovo ,,znanje“ (Sloboda i Javor) preselili u rang niže. Tako će, po svemu sudeći, Novi Pazar u još jedan šampionat ući bez fudbalera tipa Đembe-Đembe, Fofane, Daude, Onjila, Regana, Frimponga, El Monira, Pjasentina, Valiđa, Okuna i Tijaga, što i nije tako loše ako za parametar uspešnosti uzmemo učinak iz poslednje sezone.

Nestrpljivo će navijač Novog Pazara čekati da dozna je li Dragi Kanatlarovski pravo pojačanje za klub. Ni ta dilema, ako uopšte i postoji, neće dugo trajati. Već u avgustu, tradicionalno najbitnijem mesecu za svakog trenera, a najkasnije do petog kola sve nedoumice biće rešene. Raspored utakmica u tom periodu, po onima koji samo Zvezdu i Partizan svrstavaju u protivnike najteže kategorije, ide mu u prilog.

U prvih pet kola Novopazarci dočekuju Rad, Radnički iz Kragujevca i Mladost iz Lučana, a gostuju Čukaričkom i OFK Beogradu. Protivnici, svi do jednog neatraktivni, a nijedan lagan. Zna dobro Kanatlarovski da više porazi od takvih rivala, nego od Zvezde i Partizana, znaju da zaljuljaju stolicu na kojoj se sedi. Sam Kanatlarovski verovatno bi voleo da mu se ponovi start kakav je imao u njegovom donedavnom klubu Spartaku, ništa protiv takvog početka ne bi imali ni u Novom Pazaru. Tada je Makedonac pobedio Donji Srem 2:1. Za njega bi bio bingo i kad bi rezultatski na Novi Pazar preslikao prva četiri meča provedena na klupi ,,plavih golubova“, u kojima je upisao tri pobede i jedan nerešen rezultat. Ko zna koliko dugo bi ta serija trajala da Kanatlarovski potom nije naleteo na ,,minu“ u Novom Pazaru, kadu su Subotičani prosto ,,razneseni“ sa tri komada u mreži. Takođe, dobroćudni Makedonac se sa Spartakom specijalizovao za nerešene igre.

To su rezultati kakvi navijače povremeno obraduju, ali dogodili se da se sa njima zaređa mogu i na njih i na fudbalere da deluju baš frustrirajuće. Ono što je bilo ne znači i da će se ponoviti. Ipak, valja znati da je Kanatlarovski sa ekipom sa krajnjeg severa naše zemlje ,,doktorirao remije u nizu“. Imao ih je pet uzastopnih od 17. do 21. kola ( Vojvodina i Jagodina na domaćem terenu i OFK Beograd, Javor i Napredak na strani ). Novi Pazar još u prvenstvenom meču nije pobedio Zvezdu i Partizan, a za razliku od trenera Kanatlarovskog bar ima nerešene rezultate sa gigantima našeg fudbala. Kanatlarovski je kao trener Spartaka izgubio sva tri duela sa večitim rivalima, dva puta od Partizana i jednom od Zvezde. Eto još jednog razloga da s nestrpljenjem čekamo početak sezone i nadamo se konačnom trijumfu Pazara nad crno ili crveno belima.

Crvena zvezda i Partizan po tradiciji svoje neuspehe opravdavaju greškama sudija. Na tom planu nisu mnogo zaostajali ni drugi klubovi, pa ni Novi Pazar. Istina je, plavi su baš često bili meta nerazumnih sudijskih odluka. Ostaje da sačekamo i vidimo da li će ,,metla“, koja je ovog leta prekovremeno radila u sudijskoj organizaciji, doneti nekakve pomake ili će sve ostati po starom, kakav fudbal – takvo i suđenje. Važno je znati da će umesto dosadašnjih 36 glavnih arbitara ubuduće utakmice Jelen Superlige suditi njih 25. Očigledno da se smanjivanjem broja delilaca pravde želi doći do potrebnog kvaliteta, ali gotovo neverovatno zvuči podatak da nijednog sudiju od onih koji su u prošloj sezoni ,,skratili bodovni saldo Novog Pazara“ više nećemo gledati na našim terenima.

Arbitar iz Jagodine Vladimir Nedeljković, koji je na utakmici Partizan – Novi Pazar (4:3) priznao crno-belima odlučujući gol posle očiglednog prekršaja Luke nad golmanom Budakovićem, u narednoj sezoni vodiće utakmice prvoligaša. Na listi od 25 sudija neće biti ni Beograđanina Milenka Vukadinovića, koji se ,,istakao“ poništavanjem gola Arsenijeviću u duelu Novi Pazar – Radnički Kg ( 0:1 ) zbog navodnog ofsajda, a ni Užičanina Boška Jovanetića (neverovatno, još uvek sudije sa FIFA znakom koji je vodio meč ovogodišnje prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona HB Toršavn – Linkoln), arbitra s čijim deljenjem pravde u utakmici Novi Pazar – Crvena zvezda (0 : 1) domaćini nikako nisu bili zadovoljni. Zamereno mu je da nije imao isti aršin pri dosuđivanju kaznenih udaraca sa 11 metara (svirao penal za Zvezdu, ne i za Novi Pazar za sličan prekršaj).

Zbog velikih propusta u minuloj sezoni oni su skinuti sa liste, a od poznatijih arbitara istu sudbinu doživeli su još i Miodrag Gogić i Slobodan Veselinović. Iz istih razloga sa liste pomoćnih sudija otpao je Zoran Mićanović iz Sremske Mitrovice, koji će ostati upamćen po tome da je signalizirao nepostojeći ofsajd prilikom izjednačujućeg gola Novog Pazara u nadoknadi vremena na utakmici Jagodina – Novi Pazar ( 1: 0 ). Jedini iz društva onih koje u Novom Pazaru ne pamte po dobru, a da je ostao na listi i to na elitnoj listi pomoćnih sudija je Kragujevčanin Vladimir Čađenović. To je „mahač“ na čiju intervenciju je glavni sudija Bojan Nikolić u Kruševcu poništio gol Nemanje Arsenijevića zbog ofsajda. U ovom slučaju moramo biti krajnje pošteni i istaći da je situacija bila izuzetno teška za pravilnu procenu, i da je Čađenoviću da ne bi napravio grešku od pomoći moglo da bude samo ono što u fudbalu nikad biti neće, instalirana video tehnologija u zastavici.

Novost u radu sudijske organizacije je i to da je od ovog leta predsednik sudijske komisije najbolji arbitar koga je Srbija ikada imala, učesnik dva prvenstva sveta 1986. i 1990. godine, Zoran Petrović. To praktično znači da će Novi Pazar i svi ostali klubovi budu li nezadovoljni kriterijumom suđenja prstom upirati u njega i još više na onog koji je zadužen za delegiranje sudija na utakmicama Jelen Superlige, a to će od ovog šampionata biti nekadašnji fudbalski sudija i sadašnji načelnik Dečije klinike u Novom Sadu Đorđe Gajdobranski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari