Dok Vojvođani muku muče s lošim kvalitetom vode za piće, meštanima jednog sela teče "zdravlje s Karpata" iz česme 1privatna arhiva

Dok ceo srednji Banat muku muči sa ispravnom vodom za piće, meštani Radojeva, sela u novocrnjanskoj opštini, na samoj granici sa Rumunijom kad otvore česmu iz nje poteče zdravlje, a ne voda.

Možda i najzdraviju vodu za piće u srednjem Banatu Radojevo ima zahvaljujući prirodi. Naime, kako je od podnožja Karpata udaljeno tek nekih 45 kilometara ovo selo ima sreću da im jedan krak vodonosne žile sa ove planine koja ne oskudeva vodom stiže pravo do sela.

Voda sa Karpata im je do pre tri decenije bukvalno sama izvirala iz bunara u dvorištu u na ulici ali kako se potrošnja vode povećavala morali su se kopati bunari većih kapaciteta i u rad uključiti i pumpe.

– Jedan bunar je iskopan 1985. a drugi 2017. godine i to je dovoljno za snabdevanje sela. Međutim, kako je ova voda, koja se tretira sa malom količinom hlora i redovno kontroliše, jako kvalitetna u opštini žele da ona cevima stigne za početak bar do Srpske Crnje, koja je udaljena sedam kilometara – kaže Nevenka Becin, sekretar Mesne zajednice Radojevo.

Meštani Radojeva imali su sreću da im priroda pomogne ali ostala sela u opštini Nova Crnja koriste vodu lošeg kvaliteta kao i većina Banaćana.

Sredstva kojima bi se voda iz karpatske žile dovela do ostalih naselja u ovoj maloj srednjobanatskoj opštini nisu mala, pa u Novoj Crnji očekuju pomoć Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari