Dokle će Zrenjaninci kupovati vodu za piće 1Foto:M.Pudar/Danas

Nema čega se vešti trgovci nisu dosetili da u gradu bez ispravne vode, kakav je Zrenjanin, ponude i prodaju građanima neophodnu vodu. Posladnja u nizu ponuda je ulični vodomat, u ulici Koče Kolarova, gde se za pet dinara može natočiti litar vode.

Kakvom tehnologijom ovi vending aparati prečišćavaju vodu u nadležnosti je, bar bi tako trebalo, institucija koje su odobrile njihovu upotrebu, o čemu svedoče nalepljene dozvole na izlogu jedne radnje, gde ja aparat postavljen.

Spominje se polipropilenski filter, aktivni ugalj, membrana reverzne osmoze, mineralizatotor i UV lampa, između ostalog. Voda se toči u balone, baš kao i na Eko česmi, na Bagljašu, gde građani svakodnevno dopunjuju rezerve pijaće vode.

O kupovini u marketima odavno se zna da ona u Zrenjaninu vredi dnevno oko 20.000 evra. Ipak, prema podacima proizvođača opreme i filtera za pijaću vodu, nije Zrenjanin najveći potrošač kupovne vode u Vojvodini.

Na prvom mestu je Novi Sad, gde ima i mnogo više kućnih filtera za vodu nego u Banatu, gde je vode najlošija. Razlog za to, kažu, leži u činjenici da građani veruju da je kupovna voda bolje pripremljena za upotrebu. U samom Zrenjaninu ima oko 300 kućnih filtera za vodu jednog od proizvođača ove opreme, a u susednom selu Ečka samo pet.

Ipak, dilema dokle će Zrenjaninci kupovati vodu još nije razrešena. Oni to rade od 2004. godine, kada je zvanično voda zabranjena za piće iz gradskog vodvoda. Nakon duge i mučne istorije eksperimentisanja sa odabirom tehnologije i izvođača, 2017. godine izgrađen je prečisatč vode koji nikada nije zaživeo.

Na kraju je pogon prečistača vode nedavno prodat zbog dugova, a novi vlasnik, arapska firma Metito, tek treba da uloži i da ga preradi, da bi mogao da isporučuje vodu potrošačima.

Ekspert za vodosnabdevanje Vojvodine dr Božo Dalmacija ocenio je ranije za Danas da je u taj pogon potrebno značajno investirati da bi mogao da snabdeva vodom Zrenjanin, jer projektom nije previđeno da budu porkivena i sela.

Iako se javno ne izjašnjava šta je sa ugovorom o vodosnabdevanju, koji su sklopili grad Zrenjanin i italijanska firma Zillio 2015. godine, grad Zrenjanin planira da, po svoj prilici, sada poverio taj posao novom vlasniku prečistača vode.

Pre svega toga, novi vlasnik Panonija vode uputio je gradu zvaničnu ponudu za saradnju, odnosno za ponovno pokretanje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.

„Pristigla ekonomska i tehničko-tehnološka ponuda sadrži i navode o izvesnom rešavanju višedecenijskog problema Zrenjaninaca sa neispravnom vodom za piće“, izjavio je prošle nedleje za Euronews gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

U međuvremenu, skupština grada izmenila je nadležnosti gradskog Vodovoda, u čijoj nadležnosti više neće biti poslovi prečišćavanja vode, kao i prečišćavanje otpadne vode.

Građanska udruženja u Zrenjaninu, Zrenjaninski socijalni forum i Građanski preokret, upozorili su da izmenom osnivačkog akta u Zrenjaninu više ne postoji preduzeće nadležno za prečišćavanje vode, već je to sada usluga koju će pružati privatne firme.

Na kraju, gradonačelnik ovog grada objavio je pre dva dana na svom Instagram nalogu da je osnovao stručni tim da pronađe rešenje za ponovno pokretanje fabrike vode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari