Domaće serije protiv striming platformi 1Foto: Pixabay/afra32

Novogodišnji i božićni praznici su sjajna prilika da vreme provedete sa onima koje volite i da pritom to vreme potrošite gledajući neku dobru seriju.

Sigurno ste tokom godine pravili liste kada naiđete u nekim novinama ili na nekoj od društvenih mreža, i rekli ste sebi prvom prilikom kada budu vezani slobodni dani za praznike ­- ­„bindžujemo“.

Poslednjih godina došlo je do hiperprodukcije snimanja serija, kako globalno tako i u Srbiji. Mlađa generacija se informiše na Google-u kada su omiljene serije u pitanju, dok oni stariji to rade na tradicionalan način u TV dodacima ili kroz program nacionalnih televizija.

Prema podacima koje je pripremio Google, u 2021. godini ljudi iz Srbije su najčešće od serija pretraživali domaću seriju Crna svadba, a stranu Squid Games. Evo kompletne liste: 1. Crna svadba, 2. Squid Game, 3. Kalkanski krugovi, 4. Tajna vinove loze, 5. Pokucaj na moja vrata, 6. Ginny and Georgia, 7. Pevačica, 8. Jedini izlaz, 9. Vreme zla. Među ove serije umešao se jedan rijaliti da lista od 10 bude kompletna.

Kada su tradicionalni mediji u pitanju, situacija je poprilično drugačija, a redosled je sledeći: 1. Pevačica, 2. Jedini izlaz, 3. Pokucaj na moja vrata, 4. Crna svadba, 5. Kalkanski krugovi, 6. Vreme zla, 7. Tajna vinove loze, 8. Squid Game, 9. Ginny and Georgia.

Dominantan tip medija je štampa, pre svega, zbog svakodnevnog objavljivanja TV najava, kao i programskih TV šema. Na drugom mestu je TV, u čemu prednjači RTS 1, na kom su često gostovali glumci iz popularnih srpskih serija, koje se emituju na Javnom servisu.

Krenimo redom kroz listu. O seriji „Pevačica“, u kojoj je priča zasnovana na tragičnoj sudbini ubijene Jelene Marjanović, a koju glumi poznata pevačica Milica Pavlović, osim najava gde možemo da je gledamo (Superstar TV i Pink), beležimo i intervjue glavne akterke u kojima je govorila o svojim prvim glumačkim koracima. Kada je u pitanju serija „Jedini izlaz“, u glavnoj ulozi Anđelka Prpić, film je premijerno prikazan početkom godine, a nakon toga emitovana je i istoimena televizijska serija (Superstar i RTS 1).

Na trećem mestu je turska serija „Pokucaj na moja vrata“ (TV Prva). Najveći broj objava imala je u okviru TV najava i programskih šema, dok se od ostalih medija ističe novina TV novele, koja je izveštavala o privatnom životu glumaca. Sledeća na listi je „Crna svadba“, koja je neobičnom temom zagolicala maštu mnogih s obzirom da govori o ritualima zasnovanim na takozvanoj vlaškoj magiji, mistici, pa su mediji neretko i izveštavali o ritualima iz istočne Srbije, kako bi pokušali da daju odgovore na sva pitanja koja serija otvara.

Domaće serije protiv striming platformi 2

Kalkanski krugovi“, „Vreme zla“ i „Tajna vinove loze“ jesu domaće serije koje su se našle na obe liste. Mediji su pisali o tome da je na 11. međunarodnom festivalu FEDIS serija „Tajne vinove loze“, kao najgledanija, dobila prestižnu nagradu. Mediji su o južnokorejskoj seriji Squid Game izveštavali u kontekstu globalnog fenomena, odnosno da se radi o seriji koja je najgledanija serija svih vremena. Na poslednjem mestu je „Ginny and Georgia“ – američka komično-dramska serija emitovana na Netflix platformi.

Nekada smo znali da praznici kreću kada počne emitovanje serijala „Žikine dinastije“, „Tesne kože“ ili „Sam u kući“. Danas postoji toliko opcija da novije generacije možda nemaju pojma ko su Žika, Milan, Pantić i Šojić. Obilje sadržaja i slobodnog vremena je pred vama, zato uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari