Dopisnik N1 Milan Nikić: Neizvesno kada ću se vratiti u Kragujevac 1Foto: V. G.

Novinar televizije N1 Milan Nikić, koji se od četvrtka, kada je privremeno napustio Kragujevac, nalazi na tajnoj lokaciji, rekao je FoNetu, da je „neizvesno kada će se vratiti“, jer još ne postoje uslovi za njegov povratak.

Policija prvo treba da dokaže šta su oni radili, a ne da pričaju da su to dva molera koji su došli da naplate dug. Tek tada ću moći da se vratim u svoj grad i da se slobodno krećem, bez straha da će me neko napasti, rekao je Nikić.

Njemu je, dok je 3. marta snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda, prišao nepoznati muškarac i pretio mu, a dan kasnije je primetio nepoznatog muškarca koji je iz automobila čitavih 40 minuta posmatrao njegov stan u prizemlju zgrade u kojoj živi, a udalji se tek kada je Nikić s kamerom u ruci izašao na parking.

Nikić je oba slučaja prijavio Policijskoj upravi i Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, a uz prijavu je priložio foto i video materijale vezane za te incidente, kao i medicinsku dokumentaciju o svom psihofizičkom stanju.

Međutim, on i njegov advokat Radivoje Kastratović samo su usmeno obavešteni o radnjama koje je preduzela policija, dok je objašnjenje nadležnih za njih „neprihvatljivo“ i „nelogično“.

U Kragujevcu se više nisam osećao bezbedno. Ređali su se pritisci, pretnje, počeli su da me uhode. Jednostavno, postalo je neizdrživo, rekao je Nikić i dodao da je zbog svega toga imao i zdravstvenih problema.

Krvni pritisak mi je naglo porastao, osećao sam uznemirenost, jer nije mi bilo svejedno. Ovo nije prvi put da mi se dešava. Ovo je sedmi napad na mene, ali je ovo prvi put da sam zbog posla kojim se bavim, morao da se sklonim sa ulice, naveo je ugroženi novinar.

Nažalost, ovo je Srbija 21. veka u kojoj su novinari izloženi pritiscima, pretnjama,  napadima i svakojakim zastrašivanjima, samo da bi se sakrila istina, rekao je Nikić.

On je rekao da su promena sredine, terapija i onlajn psihološka podrška blagotvorno delovali na njegovo ukupno zdravstveno stanje, ali da se i dalje ne oseća dobro, tim pre što mu je praktično onemogućen rad.

Ovde mi je sada dobro, ali mi i dalje nedostaje posao i ona dnevna novinarska dinamika. Dok sam u izbeglištvu, pročitaću neke knjige koje sam propustio u proteklih pet, šest godina, pojačaću malo fizičku aktivnost, kako bih se u što boljoj kondiciji vratio poslu, jer mi ne pada na pamet da se tek tako predam, poručio je Nikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari