"Svako jutro drmam točkove na automobilu": Novinar N1 iz Kragujevca o pretnjama i uhođenju kojima je bio izložen 1Foto: Z. S. M.

Još uvek svako jutro drmam točkove na automobilu da vidim da li su zategnuti. Nije mi svejedno kad treba da okrenem kontakt ključ da upalim kola. Neki kažu da je to i paranoja, ali nisu na mom mestu. Iz policije i tužilaštva dobijam informacije „da nemam razloga za brigu”, ali ću se smiriti tek kada saznam ko su ljudi koji su me nadgledali i koji su njihovi motivi, kaže Milan Nikić, dopisnik N1 iz Kragujevca kojem je pre desetak dana prećeno i koji je bio „uhođen” ispred svog stana.

Nikić je u petak, 3. marta podneo krivičnu prijavu tužilaštvu protiv nepoznate osobe u civilu, koja ga je ometala dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda. Dok je snimao radnike, pozvala ga je nepoznata osoba da se „pomeri u stranu” i razgovara sa njim.

Taj čovek mi se još jednom obratio po prezimenu uz ponovljeni poziv na razgovor, ali pošto sam uključio kameru doviknuo mi je „da ga ne snimam i udaljio se”.

Sutradan, u subotu veče, 4. marta Nikić je primetio automobil „seat ibica” koji je ispred njegovog stana u naselju Erdoglija bio parkiran 40 minuta.

– Čovek je sedeo u kolima sa ugašenim svetlom i farovima od 18.10 do 18.50, pušio i nije palio ni mobilni telefon. Sa tog mesta na parkingu, kao u loži jedino mogu da se vide prozori mog stana u koji je on netremice gledao, priča Nikić, dodajući i da je „sve vreme imao i vezan pojas”.

Kada je izašao ispred zgrade da ga snimi kamerom vozač se isparkirao sa ugašenim svetlima, odvezao i zaustavio posle 70 metara gde je u kola primio još jednog muškarca i onda su otišli u nepoznatom pravcu. Nikić je i ovaj slučaj prijavio kragujevačkom tužilaštvu.

– Njegovo ponašanje je sumnjivo i zbog toga što kada sam mu prišao sa kamerom on nije reagovao tipa „Ko si ti?” ili „Što me snimaš?” već je bez reči upalio motor i u mraku se odvezao, „pokupio” još jedno lice, dao gas i nestao, ističe Nikić.

"Svako jutro drmam točkove na automobilu": Novinar N1 iz Kragujevca o pretnjama i uhođenju kojima je bio izložen 2
Automobil koji je 40 minuta u mraku stajao ispod Nikićevih prozora Foto: Milan Nikić

Početkom vikenda Milan Nikić je povodom ovih dešavanja bio na službenom razgovoru kod kapetana Miloša Timotijevića, komandira policijske ispostave – stanice u Ulici Svetozara Markovića, gde je saznao neke od detalja, ali koji u interesu istrage, nisu još svi za obelodanjivanje i objavljivanje.

– Kada sam u petak bio na službenom razgovoru u kragujevačkoj policiji u vezi okolnosti pritisaka na mene 3. marta i uhođenja i zastrašivanja 4. marta, saznao sam da navodno nemam razloga za brigu jer je ispred Vodovoda osoba koja mi se obratila po imenu i prezimenu bio policajac u civilu koji je pokušavao da razgovara sa mnom, ali da se iz nepoznatog razloga nije predstavio i pokazao službeni policijski bedž, kaže Milan Nikić za Danas.

Navodno je on hteo da mu kaže da se ne penje s kamerom na bager, iako ga je na to upozorio 20 minuta ranije uniformisani policajac.

– I dalje se ne osećam bezbedno jer su dvojica muškaraca koji su nadgledali moj stan 40 minuta 4. marta, policiji ispričali potpuno neuverljivu, nelogičnu i nebuloznu priču zašto su se motali oko mog stana. Oni mogu da se brane kako žele, ali dela na terenu pokazuju da su me uhodili i zastrašivali. Šta su oni radili i po čijem nalogu, pitanja su koje policija treba da istraži i dostavi dokaze javnom tužiocu u Kragujevcu, ponavlja Nikić.

Njemu su u kragujevačkoj policiji potvrdili da su identifikovali i pronašli dva lica koja su te noći bila ispred njegvog stana u naselju Erdoglija.

– Pretesli su im stanove i jedno što mi je rečeno da te osobe nisu iz redova policije ali, takođe ni iz krimialnog miljea. Ostali detalji za sada, u interesu istrage ne mogu da se iznesu u javnost, kaže dopisnik N1 za Danas, ponavljajući da ne može da se oseća bezbedno dok ne budu razjašnjeni njihovi motivi i da li ih je i ko angažovao da ga „promatraju” i zbog čega.

Sličnog je mišljenja i kragujevački advokat Radivoje Kastratović, koji zastupa kolegu Nikića u ovom slučaju.

– U postupku koji se vodi povodom krivične prijave podnete od strane novinara Milana Nikića, tužilaštvo još uvek nije izvelo nijedan dokaz, osim što je uzelo izjavu od oštećenog. Bilo je i razgovora gospodina Nikića sa predstavnicima policije, na njihov poziv, gde mu je predočeno da su preduzeti određeni koraci u pravcu rasvetljavanja onoga što se desilo. Međutim, ponuđena objašnjenja su prilično nesuvisla, pa mogu reći i neprihvatljiva, ali u interesu istrage još uvek ne mogu govoriti o detaljima, ističe i Kastratović.

Po njegovim rečima sve okolnosti ukazuju da se radilo o nesumnjivom pritisku na slobodan rad novinara i njegovom zastrašivanju, kako bi odustao od profesionalnog bavljenja svojim poslom.

– Dokaza ima na pretek. Mi ćemo sačekati okončanje istrage i formalne odgovore nadležnih institucija, pre svega tužilaštva, nakog čega ćemo o svemu, detaljno, obavestiti javnost i medije, kaže on.

Od prošle nedelje novinar Milan Nikić je pod zaštitom i u okviru programa „Policajac u lokalnoj zajednici”, i na razgovor za Danas dolazi upravo posle obilaska policajca koji ga svakodnevno posećuje u njegovom stanu. Takođe, po potrebi je sa nijim i 24 sata u telefonskom kontaku. Ipak, još uvek se ne oseća „baš najsigurnije”.

– Policija i tužilaštvo rade svoj posao ali, ponavljam, ne osećam se sigurno i zbog toga mi je smanjena sposobnost da radim novinarski i snimateljski posao za televiziju N1, kao dopisnik iz Kragujevca. Posle ovog događaja tri dana nisam ni seo u automobil. Još uvek ujutro pre polaska na posao „drmam” točkove na automobilu da vidim da li su zategnuti kako treba. Nije mi svejedno ni kad trebam da okrenem kontakt ključ u bravi da upalim kola. Ima onih koji mi poručuju „da sam samo paranoičan” ali bih voleo da vidim kako bi se oni ponašali na mom mestu, završava Nikić razgovor za Danas.

Ipak, uprkos svemu, svakodnevno izveštava za N1 kao i prethodnih osam godina.

Prošlog ponedeljka ispred Skupštine grada i stanice policije više opozicionih narodnih poslanika iz republičkog parlamenta okupilo se da podršku Milanu Nikiću. Poslanik Srđan Milivojević iz DS-a istakao je da je ovo sedmi napad na Milana Nikića i ugrožavanje njegove bezbednosti za manje od tri godine.

Takođe, narodni poslanik Stefan Jovanović iz Narodne stranke najavio je da će krajem meseca na sednici Sveta Evrope kojoj će prisustvovati na temu pritisaka na novinare kod nas i stanja u medijima u Srbiji, između ostalih primera, predočiti i fotografije i snimke sa uhođenja Milana Nikića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari