Narodni poslanici u Kragujevcu podržali reportera N1 kojem je tokom vikenda prećeno 1Foto: V. G.

Nekoliko narodnih poslanika okupilo se danas ispred zgrade policije u Kragujevcu u znak podrške novinaru N1 Milanu Nikiću, koji je tokom vikenda trpeo pretnje i zastrašivanje.

Tokom izveštavanja sa protesta dela radnika Vodovoda u Kragujevcu, Nikiću je u petak prišao nepoznat muškarac koji ga je pozvao iza bagera “da mu objasni neke stvari”, da bi u subotu, takođe, nepoznati muškarac iz automobila 40 minuta motrio na njegov stan.

Kada je dopisnik N1 sa kamerom izašao ispred zgrade, vozilo se udaljilo, posle 70 metara pokupilo drugog muškarca, a zatim su se odvezli u nepoznatom pravcu.

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde iz Kragujevca Dalibor Jekić podsetio je da je ovo sedmi napad na Milana Nikića u poslednje tri godine i zatražio od nadležnih organa da preduzmu sve mere kako bi se utvrdili odgovorni za zastrašivanje novinara N1.

– Izveštavanje Milana Nikića je redak plamičak istine koji dolazi iz Kragujevca i Šumadije. U ovom trenutku neko želi da ga ugasi. Pretnje Nikiću su samo jedan od primera pojačane agresije u Srbiji. Imamo paljenje automobila članu naše stranke u Elemiru, izmeštanje pisca Marka Vidojkovića iz zemlje. Očigledno je da Srbija nije ni demokratsko ni bezbedno društvo, istakao je Jekić.

Za poslanicu Demokratske stranke Draganu Rakić pretnje koje su upućene novinaru Milanu Nikiću predstavljaju samo nastavak kampanje koja već dugi niz godina postoji u Srbiji protiv svakog novinara koji časno i profesionalno radi svoj posao.

– Radi se o smišljenoj i koordinisanoj akciji čiji je centar predsedništvo Srpske napredne stranke. Znamo da su mediji u Srbiji danas pod kontrolom Aleksandra Vučića. Ovako zarobljeni mediji ne mogu da vrše svoju funkciju koja je zagarantovana Ustavom, a to je da objektivno i pravovremeno informišu građane o svim dešavanjima u zemlji, istakla je Rakić.

Pretnje Milanu Nikiću, kao i televizijama N1, Nova S i Dnevnom listu Danas, narodni poslanik Srđan Milivojević, takođe, vidi kao deo orkestrirane kampanje premijerke Ana Brnabić, koja je, po njegovim rečima, iskoristila gostovanje na medijskom servisu sa nacionalnom frekvencijom, da ove medije označi kao antidržavne i tajkunske, samo zato što su se usudile da postave pitanje šta je to Aleksandar Vučić potpisao u Briselu.

– Danas je na vlasti isti čovek koji je, kada je bio ministar informisanja, izgovorio rečenicu “kad tad ću se osvetiti Slavku Ćuruviji zbog laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf”. Znamo kako se to završilo i nećemo dozvoliti da bilo koji novinar bude izložen progonu i zastrašivanju zbog toga što časno i odgovorno obavlja svoj posao, rekao je Milivojević u Kragujevcu.

Narodni poslanik Demokratske stranke Stefan Jovanović pozvao je državne organe da hitno otkriju ko stoji iza praćenja i zastrašivanja novinara u Kragujevcu.

– Ako je uhodu poslala država, tražimo da se utvrdi ko je izdao nalog za praćenje novinara koji objektivno izveštava iz Šumadije i Pomoravlja. Ako je to uradio neko na svoju ruku, država mora hitno da otkrije počinioca ili počinioce, da ih uhapsi i procesuira, istakao je Jovanović.

Narodni poslanici u Kragujevcu podržali reportera N1 kojem je tokom vikenda prećeno 2
Milan Nikić/Foto: V. G.

O slučaju Nikić, narodni poslanik Stefan Jovanović će obavestiti Komitet Saveta Evrope, koji će zasedati krajem marta.

Na kraju konferencije narodni poslanik iz Kragujevca Nikola Nešić upitao je prisutne šta bi se desilo da nema hrabrih novinara koji objektivno obavljaju svoj posao. Po njegovim rečima, glas opozicije se ne bi čuo i zbog toga je važno da svi ujedinjeni podrže Milana Nikića.

Pretnje i praćenje Milan Nikić je prijavio nadležnom tužilaštvu u Kragujevcu i sutra bi trebalo da da izjavu povodom dešavanja koja su se desila tokom vikenda.

Nikić je za Danas izjavio da smatra da mu je život ugrožen, ali da nije uplašen jer se novinarstvom bavi više od 20 godina i već je bio u sličnim situacija.

Kaže i da su državni organi u prethodnim slučajevima reagovali pravovremeno i da je jedan od napadača procesuiran i osuđen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari