Ostala je još samo jedna utakmica u sumornim kvalifikacijama za izabranike Siniše Mihajlovića. Fudbaleri Srbije su već odavno kupili najnovije modele televizora na kojima će posmatrati mečeve planetarnog šampionata u Brazilu naredne godine, kao i karte za sledeće letovanje.

Kako bi barem malo ublažili kritike, koje će od utorka provejavati sa svih strana, pokušaće da savladaju Makedoniju (20.30) u poslednjem kolu kvalifikacija za planetarni šampionat. Jagodina će biti domaćin, a nema sumnje da će organizatori utakmice ovaj idealni momenat iskoristiti za što bolju afirmaciju.

Za onim što je prosuto, a proliveno je mnogo toga, ne vredi plakati i osvrtati se, jer su ove kvalifikacije pozicionirale Srbiju tačno tamo gde joj je mesto, u sredini evropskog proseka. Za pohvalu je što je ekipa u poslednje četiri utakmice pokazala da sazreva, da se konture standardnih jedanaest naziru i da bi u narednom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo „orlovi“ trebalo da obezbede mesto na kontinentalnom šampionatu. Prijateljski meč sa Japanom najbolja je ilustracija navedenog. Iako bez desetorice kandidata, protiv vrlo uigrane selekcije, uprkos krajnje prosečnoj partiji, fudbaleri Srbije uspeli su da savladaju renomiranog rivala, što je pokazatelj izvesnog sazrevanja tima.

– Uvek govorim da bez obzira na protivnika, gde igramo, na važnost utamice, moramo uvek da damo 100 odsto, jer samo tako možemo da treniramo naš mentalitet i da gradimo pobednički mentalitet. Nastavljamo putem kojim smo započeli – istakao je Siniša Mihajlović.

Selekcija Makedonije će verovatno biti idealan rival za test psihičke snage Baneta Ivanovića i saigrača. U meču bez rezultatskog značaja fudbaleri Srbije bi trebalo da pokažu koliko su svesni činjenice da su navijačima ostali dužni i da za njih jednostavno ne bi smela da postoji razlika između takmičarskog i prijateljskog susreta. Možda je i pristup na pojedinim utakmicama, kao i nedostatak iskustva i sreće, koštao Srbije neodlaska na Svetsko prvenstvo.

– Na kraju ćemo verovatno biti u malom bodovnom zaostatku i biće nam krivo zbog nekih kikseva. Šta bi bilo protiv Belgije u Beogradu da smo iskoristili one šanse u prvom poluvremenu? I tamo smo protiv njih bili ravnopravni, od Hrvatske bili bolji u Zagrebu, ovde da ne pričam, dominirali smo. Zaslužili smo da zauzmemo ako ne prvo, onda sigurno drugo mesto u grupi – britak je na jeziku, kao i uvek, Vladimir Stojković.

Jojić među „orlićima“

Radovan Ćurčić, selektor mlade reprezentacije Srbije, zatražio je nakon bruke na Kipru da mu Siniša Mihajlović ustupi Miloša Jojića. Vezista Partizana, debitovao je za A reprezentaciju protiv Japana, pritom je postigao gol, ali će zbog uslišene molbe od strane Mihajlovića, biti vraćen u mladu reprezentaciju za susret sa Severnom Irskom u utorak u Gornjem Milanovcu u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari