Vremenska prognoza RHMZ za leto 2024: Kakvo nas vreme očekuje u naredna tri meseca? 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Naredne sedmice Srbiji očekuje sunčano vreme i visoke dnevne temperature, pokazuje prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Prolazni pljuskovi i grmljavine se ponovo očekuju sutra, 17. juna, u krajevima južno od Save i Dunava, dok će od utorka, 18. juna, u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 stepeni, a oko 20. juna i iznad 35 stepeni. U urbanim sredinama očekuju se tropske noći, navodi se na sajtu RHMZ.

RHMZ je objavio i sezonsku prognozu vremena, prema kojoj se predviđaju vremenske prilike za jul, avgust i septembar.

Prognoza za jul 2024: Toplo i suvo vreme, pojava toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31,2 stepeni. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Avgust 2024: Slično kao u julu

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena u odnosu na višegodišnji.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31,4 stepeni. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće, takođe, ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Septembar 2024: Nastavak kasnog leta

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24,6 stepeni. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari