INTERVJU Dr Gorica Đokić, predsednica SLFS: Prosek godina lekara specijalista u Srbiji je oko 55, nedostatak kadra odraziće se na zdravstveni sistem zemlje

Ostavite komentar


  1. Dok mladi dodju do specijalizacije, prvo moraju da prođu kroz neplaćen staž od 6 emseci, onda da plate svoju specijalizaciju ako ne žele da se prepuste da im neko drugi govori kojom granom medicine ce da se bave. Takodje da se prepuste tome da ih metnu u bilo koji grad u Srbiji bez obzira na mesto odrastanja i zivota jer svi hrle u Beograd. Posle toga – crncis 4 godine za mizernu platu, a obrazovaniji si od 90% fakultetski obrazovanih stanovnika Srbije (6 godina, većina mastera danas traje 5 godina). Mnogi godinama volontiraju ne bi li ih neko primio, mnogi samo pametno odu, a mnogi odustanu od kliničke medicine. Dosta je bilo. U Domu Zdravlja prosečan lekar pregleda oko 60 pacijenata po smeni, a predviđeno je 35. Videćete kad ostali mladi (usudiću se da kažem perspektivni) lekari i ja s njima odemo bilo gde, jer će nas oberučke prihvatiti i platiti više nego što ovde ikada mogu i žele.

  2. Oportunista
    Да ли Ви докторе хрлите у Београд, или сте БаОграђанин самим тим сте изнад поприлично броја људи којииве у овој јадној држави. Прокоментаришите мало молим Вас, просветите нас све овако заједно, да ли се деси да узмете паре пацијенту, 200 грама кафе, пиће од 2000 динара неком јаднику који има пензију 100 евра? Да ли се обраћате пацијенту са ТИ иако је можда старији од Вашег беломантилског височанства 20,30 година? Да ли му поставите одговарајућу дијагнозу, или немате времена за то, једноставно неко други Вам је јел’ те наметнуо много посла? Можда погрешном Вашом дијагнозом, или тих Ваших колега који се спремају да оду, убијете пацијента, или му погоршање здравствени статус? Колико је лекара осуђено за намерно или ненамерно убиство пацијента? Многи од њих су деца. Колико је Вас коштало Ваше школовање на државним „јаслама“ а колико би Вас коштало да сте све сами плаћали?

  3. Dosta vise sa tim strahom od odliva lekara! Odlaze uglavnom mladi,neiskusni i alavi lekari, nestrpljivi da nauce zanat, dakle i nedovoljno zaljubljeni u njega i zeljni samo da se brzo obogate, a , zapravo, tamo gde odu dugo su samo lekarski pomocnici a plate im, bez kredita, sa evropskim cenama i nisu znacajno bolje. Retki su izuzeci (…iz iskustva).Ono mladih sto nam ostaje, verujte, probrano je i dovoljno i po broju i po kvalitetu da nasledi nas starije, prosek od 55 godina sadasnjih specijalista nije uopste tako strasan, sposobni brzo uce, prestanite da panicite. Stvaraju se i bolji uslovi rada, usavrsavanja i zarade za zdravstvene radnike, budite strpljivi, nista ne ide preko noci. Uostalom, manjak zdravstvenih radnika svugde je problem, ne samo u nasoj zemlji, al samo mi cmizdimo. Resice se i to. Na kraju, bolje jedan da valja nego „dva losa ubise Milosa“. Strpljen – spasen!

  4. Dr Vera
    Lupate gluposti. Najambiciozniji i najvredniji odlaze.Mi, koji smo ostali, nemamo snage ni hrabrosti da idemo .Mnogi vole da plivaju u mutnom, zato im ovakav sistem odgovara.

  5. Lekari su postali neprijatelji ovog naroda,pare,pare.Zavrse fakultet ,specijalizaciju o trosku poreskih obveznika a onda tim istim ljudima traze pare za lecenje.I odu u privatno ili u inostranstvo.A upisuju se preko veze na buđet.Dosta više sa njima

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.