Dragan Šormaz: Vulin došao na obeležavanje akcije Halijard da bi provocirao 1foto FoNet Marija Đoković

Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveta Srbije navodi da je direktor BIA Aleksandar Vulin želeo da provocira zvaničnike ambasade SAD pojavljujući se bez poziva na događaju na kojem je obeležena godišnjica akcije Halijard.

– Moja procena je da je došao da bi provocirao i pokazao da im ne mogu ništa, kazao je Šormaz za Danas napominjući da Vulin ništa ne radi bez znanja Aleksandra Vučića.

Prema njegovim rečima, znatno veći problem od Vulinovog prisustva je činjenica da ambasador Kristofer Hil nije reagovao na Vulinovo prisustvo, te je nastavio da drži govor.

Podsetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopštila da nije lično pozvala direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina na obeležavanje godišnjice misije “Halijard”.

“Obeležavanje misije ‘Halijard’ je godišnji događaj koji okuplja Amerikance i Srbe kako bi obeležili neverovatan čin herojstva iz doba kada su naši narodi bili saveznici u borbi za oslobađanje sveta od fašističkog terora”, navode u ambasadi SAD.

Kako su istakli, to je otvoreni događaj koji organizuje Fondacija Halijard, a na kojem američka ambasada svake godine ima čast da učestvuje.

“Ove godine, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil govorio je kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije ‘Halijard’ i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent. Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga ambasada SAD u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje”, rečeno je u ambasadi SAD.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u emisiji Hit tvit u nedelju uveče istakao da je Aleksandar Vulin dobio poziv za događaj na kojem je govorio ambasador SAD.

– Dobio poziv i pojavio se. Šta da radite? Ne ide čovek nepozvan, kazao je Vučić.

Prisustvo Vulina na događaju na kojem je učestvovao ambasador SAD Kristofer Hil bilo je iznenađujuće imajući u vidu da je američko Ministarstvo finansija nedavno direktora BIA stavilo na listu sankcija zbog korupcije, povezanosti sa transnacionalnim organizovanim kriminalom i vezama sa Rusijom.

Vulinov odlazak na godišnjicu akcije “Halijard” usledio je nekoliko dana nakon što je Danas objavio informaciju, pozivajući se na poverljive izvore, da se planira Vulinova smena zbog sankcija SAD.

Aleksandar Vučić je gostujući na Pinku naveo da su takvi tekstovi Vulinu “produžili život”.

– Produžili su mu život. Možda sam planirao da ga smenim, a sada ne mogu da ga smenim, kazao je Vučić demantujući da je planirao da na njegovo mesto dovede ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari